Annons
3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
#1 2021, mars 5 - 15:38
Disafisa
Bild för Disafisa
 Offline
Senast sedd: 2 månader 5 dagar sedan
Brons
Medlem: 2021-03-05 15:24

Bröstförminsking från landstinget

Hej

Jag är en 19 årig tjej som undrar hur svårt det är att få tillgång till bröstförminsking från landstinget? Jag är otroligt olycklig med min byst så värst att jag föredrar att täcka mig med pösiga kläder och huvtröjor... Jag skäms över dess utseende och tycker inte alls om att dem gör så jag ser större ut än vad jag är... jag får väldigt ofta ont i ryggen och huvudet och känner att under sommaren är det omöjligt för mig att ta på mig luftiga kläder pga mina bröst. Jag brukar jämföra dem med en mamma på tre barn som har ammat i x antal år och jag tycker det är orättvist eftersom jag endast är 19... (inget illa menat till er föräldrar, men ni kanske kan förstå hur jag känner <3)

Jag har gjort det där testet man hittar på internet och jag blir lite nervös eftersom mina bröst inte täcker över 800-1000ml, och min BMI är inte vid det önskade målet heller, men jag är så otroligt olycklig över min överkropp så jag hoppas att jag kanske har någon chans...

Köpte faktiskt en binder för några veckor sen, en sån som transmän brukar ha på sig för att platta ner brösten. Jag känner att det är en bra temporär lösning men i slutet av dagen måste jag ta av mig den och sen leva med det jag har...

Jag kommer nog förmodligen ta något lån när jag har börjat jobba efter studenten, för denna operationen är något jag måste gå igenom för att bli bekväm med migsjälv. Men jag undrar hur svårt det är att be om hjälp? Och vem ska jag gå till? Ska man boka en tid hos en läkare köer kirurg? Jag är så förvirrad och vet inte vem jag ska fråga haha

Xx

Annons
2021, mars 7 - 11:35
Marina
Bild för Marina
 Offline
Senast sedd: 7 tim 12 min sedan
Moderator
Medlem: 2010-04-14 19:00

Du behöver  som regel ha ett BMI på max 25 i alla fall, men om du i övrigt är en ganska liten tjej kan möjligen gränsen på 800 ml vara något flexibel.
Tyvärr är det ingen region som opererar en naturlig utseendevariation bara för att man ogillar den. Man måste i princip ha fysiska problem (t ex ryggont, svamp i vecken) , eller så behöver utseendet kunna klassas som en missbildning (t ex tubulära bröst) eller uppvisa t ex en stoor asymmetri, så att man skulle behöva olika kupstorlekar för de olika brösten.

På det här forumet är du i gott sällskap, många av oss vet hur det är att vantrivas med sina bröst och ingen dömer dig för hur du känner kring dina, men att få skattefinansierad hjälp av Regionen/"Landstinget" är inte lätt. De måste oftast prioritera sjukdomar och skador.

Om man vill göra ett försök, kan man ringa sin region och ta reda på var en sådan operation skulle genomföras om den blev beviljad och skicka en egenremiss dit och be att få komma på bedömning. En god idé är att inkludera uppgifter om vikt, längd och BH-.storlek, ev ett foto på brösten, skriva kortfattat och inte alltför känslosamt, men få med det som är viktigt för deras beslut. Ett svar ska du ju kunna få i alla fall och i bästa fall blir du kallad på besök.

Men var mentalt beredd på att du kan få ett avslag, så du inte blir alltför ledsen om det händer. Du kan läsa hos oss om hur andra gjort, vad ingreppen inneburit och kostat samt hur de finansierat sina. Du är ju en ung vuxen och snart har du en egen ekonomi och om detta är viktigt för dig, ska det nog gå att hitta en lösning.
Tänk dig bara för, så du inte tar ett lån du inte vet hur du ska betala. En god tanke kan vara, att när du hunnit spara hälften av kostnaden, så vet du att du klarar att lägga undan eller betala en viss summa varje månad och då kan det vara realistiskt att låna den andra halvan? Och kolla noga, så du väljer ett lån med bra ränta och rimliga villkor.
 

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
47 år, 164 cm, 64 kg?
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Rösta gärna i våra undersökningar och ta del av andras svar!

2021, mars 7 - 15:36
Christinaa
Bild för Christinaa
 Offline
Senast sedd: 2 tim 16 min sedan
Silver
Medlem: 2021-03-06 23:12

Hejsan! Jag är i dagsläget 20 år gammal. När jag var 19 år fick jag en bröstförminskning via landstinget, då har jag haft bröst som klassas som tubulära. Om du har bröstsmärtor tycker jag att du ska prata med en läkare eller sjuksköterska på din lokala vårdcentral, så de kan skicka dig vidare till en specialmottagning för bröstrelaterade problem.

Du måste verkligen trycka på att du har ont och att du mår psykiskt dåligt (om det faktiskt är så att du inte mår bra), annars tar de dig inte på allvar. I värsta fall får man ingen operation, men då har du gjort ditt! Jag förstår hur det känns att behöva begränsa sig själv på grund av sin kropp. Det är verkligen inte roligt. Jag hoppas att det löser sig på något sätt för dig.

xoxo

Tjej på 62 kg och 170 cm. Har inga barn.
Jag har gjort bröstförminskning och ankarlyft.
Intresserad av att göra en bröstförstoring.