Annons
3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
#1 2020, mars 19 - 09:23
Osäkerindivid
Bild för Osäkerindivid
 Offline
Senast sedd: 2 veckor 6 dagar sedan
Brons
Medlem: 2020-03-19 09:10

Kan jag (16) få operation för mina tubulära bröst?

Mina bröst började växa när jag var typ 12. Jag var så stolt att jag äntligen skulle få bröst som alla andra vuxna i min familj, och de har ju verkligen inte amå bröst. Men en sak hände. När jag var ungefär 13 så var brösten konformade och konstiga, men jag tänkte att det är för de precis börjat växa. Tre år senare har de inte ändrats ett dugg. Jag har alltid tänkt att de kanske börjar växa nån gång, men efter research har jag insett att de är tubulära och därför inte kommer eller kan växa mer eller bli runda och normala. Jag har alla symptomen, bröst långt ifrån varandra, knappt nån vävnad, uppsvälld bröstvårta. När jag ser andra byta om Inser jag hur fula och onormala de är och jag måste operera mig nån gång för att fixa detta. Nu kommer vi till min fråga. Jag går i första året på gymnasiet och är 16 år gammal, kan jag operera dem redan nu? Eftersom de är tubulära finns det väl ändå inte mycket hopp att de ska utvecklas mer, så det är väl bara bra om de fixas nu? Och man kan väl också få det gratis av landstinget?

Vad ska jag göra? Jag kan inte leva såhär. Jag bryr mig självklart om mina framtida partners och sånt men jag vill främst ha normala bröst för min egna självkänsla och för att vara bekväm i kläderna jag har på mig och stilen jag vill ha. Jag fruktar sommaren eftersom man visar formen extremt mycket när man badar med badkläder och sånt, det kommer vara extremt pinsamt till mina vänner. Så vad ska jag göra???

Annons
2020, mars 19 - 18:56
Marina
Bild för Marina
 Offline
Senast sedd: 1 dag 11 tim sedan
Moderator
Medlem: 2010-04-14 19:00

Om man har en kraftig tubularitet så finns det möjlighet att få hjälp redan före 18 års ålder, men det betyder inte att det finns en garanti att du får det. Som ung löper du ännu större risk än vuxnare kvinnor att drabbas av att någon sköterska på vårdcentralen, som inte ens vet vad tubulära bröst är, klappar dig på huvudet och säger att alla ser vi olika ut, lilla vän... när du tagit mod till dig och söker hjälp. Det hoppas jag att du slipper, för det kan ju få vem som helst att ge upp.

Jag tror att det ger dig bäst förutsättning till ett proffsigt bemötande om du dels beväpnar dig med så mycket info som möjligt, så att du kan använda rätt termer och argumentera på ett sakligt sätt. Jag tror också att du kan vilja träffa en plastikkirurg direkt, men försök hitta någon som har samarbete med Landstinget, så att ingreppet kan bekostas av Landstinget. Vem det skulle vara vet inte jag, men läs i trådar om personer som fått detta åtgärdat, och fråga efter folk som gjort det i det landsting som du tillhör. 

Längst ner i denna artikel i Läkartidningen https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/medicinens-abc/2012/02/kvinnliga-brostavvikelser/ hittar du visst stöd att ha med dig, där det framgår att de flesta anser att tubulära bröst är att klassa som en missbildning. 

 

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
47 år, 164 cm, 64 kg?
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Rösta gärna i våra undersökningar och ta del av andras svar!

2020, mars 26 - 03:56
Lussekatt
Bild för Lussekatt
 Offline
Senast sedd: 10 tim 41 sek sedan
Silver
Medlem: 2019-12-12 11:51

Hej osäkerindivid,
Jag hade tubulära bröst och fick operationen betald av landstinget. Jag var 17 år när jag opererades. Förstår hur du känner! Jag gjorde precis så som marina förklarar. Tog kontakt med vårdcentralen och så skickade de en remiss. Men om jag inte minns fel så skickade jag även in en egenremiss med fotografi.

Du kan alltid pm:a mig om du vill fråga något mer🙂

1 barn, 33 år, 160 cm, 52 kg
Bröstimplantatsbyte
Konsultation Januari och februari hos Dr Peter Cosmo, citadellklinken.
Op 23/3 Dr Cosmo, Citadellklinken.
500cc hp bakom bröstmuskeln och vårtgårdslyft.
Strl före op:75B
Strl efter op: ?
Har tidigare (2004-2005) genomgått op för tubulära bröst med implantat och minskning av vårtgårdar. Blev inte nöjd med resultat men fick information om att man inte kunde göra mer på grund av mitt utgångsläge. Bestämde mig nu efter graviditet och barn att det var dags att gå till en specialist. Fick stort förtroende för dr Cosmo. Hoppas verkligen att jag kan få ett bättre resultat 🙂