Annons

Bröstoperationer, förklaringar och filmklipp

Bröstförstoring kan ske med olika metoder. Vanligast är att man opererar in implantat som ökar volymen på brösten. Dessa kan läggas framför eller (delvis) bakom bröstmuskeln. Individuella förutsättningar avgör vad som passar bäst. Snitten kan läggas i armhålan (oftast bara vid bakom-muskeln-placering), i vecket under bröstet eller runt underkanten på vårtgården.

Injektioner med Macrolane förekommer också, och passar dem bäst som vill ha en liten skillnad och som är beredda att betala ungefär lika mycket som för en operation med implantat för ett resultat som varar runt ett år.

Det förekommer också att man injicerar eget kroppsfett efter att först ha sugit ut från något annat ställe på kroppen. Det är inte så många kliniker som gör detta än, och hur mycket av injicerat fett som stannar kvar i brösten har angetts med siffror på ca 40-60%. Det är alltså inte helt lätt att förutsäga resultatet.

Filmklippen med aninmeringar om hur bröstoperationer går till här (extern länk). 

Bröstlyft

Vid ett lyft tar man bort överskott av hud, men lämnar kvar den övriga egna vävnaden. Bröstvårtan stansas ut och flyttas upp till önskad placering, överflödig hud skärs bort, och den nya hudkostymen sys ihop.

Beroende på hur mycket hud som måste skäras bort kan kirurgen lägga olika snitt som efterlämnar olika stora ärr:
För små lyft kan man i bästa fall klara sig med bara ett runt ärr runt vårtgården (man skär en liten ring runt vårtgården, en större ring utanför, tar bort huden i mitten och syr ihop den kvarvarande huden rynkigt mot vårtgården, där den så småningom slätas ut). Filmsnutten nedan visar en man som fått sk "bitchtits", dvs utvekclat kvinnoliknande bröst, men själva lyfttekniken används även på kvinnor som ska ha ett litet lyft.

 

 

Nästa steg är ett s k lollipoplyft, där man utöver ärret runt vårtgården får ett lodrätt streck rakt ner till bröstvecket.

Då mycket hud behöver tas bort, krävs ett ankarlyft, och ankarärret ser ut som lollipopärret, plus ett snitt längsmed bröstvecket.

En film om bröstlyft med ankarsnitt:

Bröstförminskning

Denna operation lämnar i de flesta fall ett ankarärr, då man utöver hud även tar bort egen bröstvävnad. Rådgör därför extra noga med kirurgen om hur ev framtida amning kan påverkas. Stora naturliga bröst har oftast en ganska hängig form, och operationen innebär även ett lyft, där man formar om brösten. Man kan också utjämna storleksskillnader mellan de båda brösten.

Här ges en muntlig förklaring av proceduren på engelska, inga bilder:

Och en filmad operation: Det förekommer att man kan göra en liten fettsugning av stora bröst som inte är i behov av ett lyft. Men det ställer krav på god hudkvalitet, då huden måste orka dra ihop sig efteråt.

 

Vårtgårdsplastik, bröstvårteplastik

Dessa operationer avser att rätta till t ex indragna bröstvårtor eller uttänjda vårtgårdar.

Annons

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...

Starkare skydd behövs vid estetisk behandling

Sverige är förmodligen ett av världens mest genomreglerade länder. Inom ett område råder dock närmast »vilda västern«. Det handlar om verksamhet som bedrivs utanför den offentligfinansierade vården och som omfattar estetiska behandlingar. 
Oberoende av finansieringsform spelar det  stor roll att behandlingar görs...

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att...

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat


En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man...
Annons
Annons