Annons

Bukplastik - hur går det till?

Efter viktnedgång eller graviditet har många ett överskott av hud och fett på magen, ofta i kombination med en förslappad bukmuskulatur. Många gånger hjälper inte motion och goda kostvanor och ett kirurgiskt ingrepp kan vara alternativet för den som stör sig mycket på magen, som kan göra att man ser betydligt rundare ut än vad man egentligen är.

En bukplastik kan vid behov kombineras med fettsugning, för att uppnå jämnare resultat. Olika kliniker har olika prissättningar; vissa inkluderar fettsugning, medan andra anger pris för ren bukplastik; se till att du får reda på priset för hela det ingrepp du är intresserad av.

Operationen kan vara en full bukplastik, som inbegriper hela magen upp till revbenen, eller en nedre/mindre bukplastik, som lämnar naveln orörd och där ingreppet berör de delar av magen som sitter nedanför den.

Bukplastik går i korthet till så här:

Man lägger ett snitt i bikinilinjen från höftkam till höftkam. Ärret döljs vanligen av underkläder, men din egen mängd överskottshud och andra anatomiska förutsättningar kan påverka ärrets placering och utformning. Ibland behöver man kombinera med ett ärr upp till naveln, s k ankarsnitt, eller i de mest omfattande fallen med ett s k circumferent snitt, dvs ett snitt som går hela vägen runt kroppen nedanför troskanten, för att mer effektivt få bort överskottshud och hudbristningar.

Plastikkirurgen lossar huden och fettet upp till revbenen. Naveln sitter ju inte bara i huden, så den "stansas" ut och får sitta kvar där den är "rotad". Kirurgen syr sen ihop den raka bukmuskeln längs medellinjen (lodrätt alltså), så att den blir stramare än tidigare.

Sedan dras huden ner över magen, man gör ett nytt hål för naveln som sys fast, överskottet skärs bort och huden sys fast vid bikinilinjen.

Efter en bukplastik upplever man vanligen svårigheter att stå/gå upprätt. Man svullnar ofta, speciellt vid rörelse/ansträngning, och får ha gördel på sig dygnet runt, enligt kirurgens rekommendationer, vanligen flera veckor, och sedan ytterligare en tid nattetid eller dagtid. Rekommendationerna varierar, och anpassas efter individen, men många väljer att ha sin gördel längre då de svullnar mindre med den och upplever stödet som behagligt.

Ärren skall som alltid vid plastikkirurgi tejpas för bästa resultat. Hur länge kan diskuteras i oändlighet, men generellt sett -  ju längre desto bättre. Efter ett år är ärren färdigläkta, och orkar du tejpa i ett halvår, är det ju bra.

Man får alltså räkna med att man är svullen i några månader, åtminstone till och från, Många bukplastikpatienter upplever att de lätt svullnar om magen även något år efter operationen, speciellt framåt kvällen eller i samband med ansträngning.
Vanligen kan man bedöma slutresultatet efter något halvår.

Annons

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...

Starkare skydd behövs vid estetisk behandling

Sverige är förmodligen ett av världens mest genomreglerade länder. Inom ett område råder dock närmast »vilda västern«. Det handlar om verksamhet som bedrivs utanför den offentligfinansierade vården och som omfattar estetiska behandlingar. 
Oberoende av finansieringsform spelar det  stor roll att behandlingar görs...

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att...

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat


En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man...
Annons
Annons