Annons

Förberedelser inför plastikoperation

Här följer lite tips på förberedelser inför plastikkirurgI.

Om du röker - ta tillfället att sluta! Det kan inte nog understrykas hur viktigt detta är, då rökningen ger en försämrad mikrocirkulation, med försämrad syresättning av vävnaderna, vilket i sin tur ger sämre förutsättningar för läkningen. Det går heller inte att bara byta till snus, för även om riskerna med snus är mindre studerade, är det alltjämt nikotin i det, och det är det som försämrar mikrocirkulationen.
Ingen säger att det är enkelt att sluta, men om du inte är beredd att göra det för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för ett bra resultat, bör du dels fundera över hur viktig operationen egentligen är för dig och dels hur nikotinberoende du är beredd att vara för resten av ditt liv. Om inte detta är nog motivation, vad ska då vara det?

Läs de förhållningsregler som du bör ha fått från din plastikkirurg och som gäller för din specifika operation. En del avråder helt från att ta kosttillskott och vissa mediciner, speciellt sådana som kan öka blödningsbenägenheten. Dit räknas smärtstillande med acetylsalicylsyra, som du alltså inte bör äta efter operation heller. Vissa avråder även från vitlök och e-vitamin.

Mycket viktigt är det, tycker jag (Marina), att inte fokusera helt på operationsdagen. Den är bara ett viktigt och nödvändigt steg på vägen mot ditt mål. Ha realistiska förväntningar på resultatet av plastikoperationen och var helt inställd på att det följer en period, då du kommer att ha ont, vara beroende av hjälp, inte osannolikt drabbas av nedstämdhet och då operationsresultatet kommer att se allt annat än lovande ut, med svullnader, torkade blodrester i ärren och blåmärken. Kom ihåg detta, och att det går över, för den insikten kommer sannolikt att hjälpa dig igenom veckorna efter operation.
 

Ta gärna bilder, (även enbart för eget bruk, du kan alltid välja att dela med dig av dem sen, om/när du känner dig mogen för det) och gå tillbaka och se dina "före-bilder", och sedan utvecklingen under läkningsprocessen, vecka för vecka, när det känns tungt, för att se att du trots allt är på väg mot det mål du hade satt upp.

 

Förberedelser inför operation

Tänk på att du efter operation kan ha ett minskat rörelseomfång och kanske nästan inte kan ta i alls utan att det gör ont; var beredd på att du vid en bröstoperation kanske inte når saker som kräver att du lyfter armarna över axelhöjd. Gå en sväng därhemma och fundera. Inred garderober, köksskåp och toaskåp, så du åtminstone har det nödvändigaste inom räckhåll.

Alla har inte turen att ha en partner som kan sköta "allt" i två veckor eller en mamma som tar ungarna på obestämd framtid. Någon som hämtar dig på kliniken bör du dock ha. POF-medlemmar som opereras vid olika tidpunkter kan byta den här typen av tjänster med varandra i forumet Anslagstavlan - tänk på att sätta tydlig rubrik!

Har du ingen som "passar upp på dig" hemma, är det extra viktigt att ha organiserat sig så väl som möjligt.

Det är skönt att ha

 • städat så det inte känns som om man måste göra det på ett tag.
 • tvättat ur tvättkorgarna, så man har rent att ta på sig och bara kan fylla på ny smutstvätt ett tag framöver.
 • Lagat och fryst in lite mat.
 • Tankat bilen
 • Handlat hem mat och andra förnödenheter, (t ex toapappersbal om det behövs?)
 • fyllt på toapapper i badrumsskåpet, så man inte måste in och böka i något förråd
 • Om du ska skaffa en gördel, sport-bh eller liknande att ha med till återbesöket eller att använda direkt efter operation, kan det vara skönt att ha gjort det medan man är pigg och rörlig. T ex Lindex har en utmärkt sport-BH för en ganska billig peng (dock inte på deras hemsida), med reglerbara axelband, separata kupor med urtagbar vaddering (skönt om bröstvårtorna är konstant styva efter operation och därför att det ger en chans att finjustera storleken) och utan byglar, även i stora storlekar. Behåll dock kvittot om det visar sig att du chansat fel på storleken och måste byta...

 

Descutan är ett huddesinficerande medel man använder som tvål i duschen enligt klinikens anvisningar. (Hibiscrub är samma sak). Har man tur, kräver kliniken inte att man använder schampoolösningen och tvättar även håret i det (det känns ungefär som blöt bomull eller svinto sen...). Men tvätta inte underlivet, det rubbar bakteriebalansen och är inte heller nödvändigt. Vissa kliniker begär dusch både kvällen före och på operationsdagens morgon. På kvällen bör du se till att ha bytt till rena lakan (ändå skönt att ha gjort precis före operation, så man slipper på ett tag. Gör ett gäng extra kuddar, då du kan komma att behöva sova halvliggande).
Om du tänker sova bredvid en partner, kan du ju fundera på om inte han/hon också borde ta en vända med descutansvampen. Givetvis klär du på dig nytvättade kläder efter duschen.

Man får normalt sett inte använda hudlotion eller något annat medel på huden, framför allt inte i närheten av de områden som berörs av plastikoperationen. Tänker man ändå fuska, kan man tänka på att det är minst bakterier i en helt nyöppnad krämburk eller i en som tas ur en pumpflaska och därför aldrig berörts med fingrarna. Men krämer försämrar den kvardröjande effekten av desinfektionssvamparna.

Sen kommer du osminkad till operation, och utan nagellack - det är för din egen skull, då personalen övervakar bl a färgen på huden under naglarna, för att kontrollera syresättningen i blodet. Känner man sig alltför trist osminkad kan man ju färga bryn och fransar dagarna före operation.
 

Bra att ta med sig när man ska opereras:

Ta med så lite värdesaker som möjligt, men se till att du har:

 • Pengar eller bevis på betalning, om det inte redan är bekräftat från kliniken att de mottagit pengarna. (OBS att inte alla kliniker tar kort!)

 • Stora, helst framknäppta kläder, som kräver så lite rörelseomfång och ansträngning som möjligt för att få på sig dem. Mjukisbyxor eller kjol och munkjacka med dragkedja är utmärkt. Skor som du bara kan trä in fötterna i. Om du ska ha med dig en sport-BH, glöm inte den. Tänk på att du efter bröstoperation kan vakna med ett bandage som går nästan upp till nyckelbenet, så om du inte vill att det ska synas, tar du något som går att stänga ganska högt.
 • Glasögon istället för linser, om du använder det.
 • Mobilen (se till att den är laddad), om du vill meddela omvärlden att du vaknat . ;-)
 • Legitimation - speciellt om du får recept som någon medföljande kan hämta åt dig medan du ligger på uppvaket. Pengar till dessa mediciner är också bra förstås.
 • Ev förströelse, speciellt om du ska övernatta. Man är oftast inte på toppen av sin hjärnkapacitet när man vaknar upp, så musik, ljudbok eller lättsmält läsning är sannolikt att föredra framför korsord, sudokus och facklitteratur.
 • Du kan vilja ha med lite hudkräm och lipsyl om huden törstar sedan Descutanduschen...
 • Vid övernattning, vanliga toalettgrejor och rena underkläder för en dag till.
 • Spypåse, om du skulle må illa på vägen hem.
   

 

Bra att ha hemma:

Sårtejp (Micropore eller dyrare silikon tejpen Mepiform - den senare kan beställas på nätet, t ex via länken jag lade in, för den lagerförs inte så ofta av apoteken - ring åtminstone och kolla med dem innan du åker dit). Låt dock kirurgens tejp sitta tills den inte fyller sin funktion längre. Då är det dags att byta. Har du då stora blodskorpor som torkat fast i ärret, klös inte bort dem utan försök försiktigt blöta upp dem med t ex en våt bomullstuss - lossnar de då av sig själva, bra, annars får de sitta kvar till nästa tejpbyte.

 • Kompresser, koksaltlösning
 • En liten flaska kemisk bensin, för att ta bort klisterrester efter tejp. Ca 30 kr på apoteket.
 • Något mot förstoppning, som är ganska vanligt efter operationer. Psylliumfrön och katrinplommon är naturliga hjälpmedel.
 • Något att förströ sig med fast man är i det närmaste orörlig. Film, böcker, tv-spel eller annat man tycker om.
 • Som kvinna - något medel med laktobaciller för att hjälpa underlivet behålla sin naturliga flora, t ex vaginalgel eller kapslar. Det är inte alls ovanligt att man får svampinfektioner eller vaginoser då antibiotikan slår ut den naturliga balansen. Har du inget sånt medel hemma kan du dränka in en tampong i naturell youghurt så länge.
 • En badrock kan vara skönt om man har svårt att gnugga sig torr efter dusch (när man väl får duscha). 

Ska du ta hand om barn när du är nyopererad? Tips:

Skönt om man kan få barnvaktshjälp alldeles i början förstås, men man måste ju få vara med sina barn också.

Du kan knappast lyfta dem. Men du kan flytta ner på deras nivå, ha filt på golvet, byt blöja på golvet, låt dem leka koja under en filt  på ett bord och kika in, ha nya filmer hemma, nya Bamse, böcker, ett pussel eller annat stillsamt som kan fånga ditt barns intresse. Utmana barnet att gå på tå, gå på hälar, krypa baklänges, gå på ett streck eller snöre på golvet, stå på ett ben och blunda, hoppa mellan två kuddar - eller annat som håller barnet igång (och gärna gör dem trötta!) medan du kan sitta stilla - det viktiga är att du har tänkt igenom det lite och känner att du är förberedd med några ess i ärmen som du tror funkar på just dina barn. 

Det kan bli kruxigt när små barn vill kramas, men det kan ofta lösas någorlunda om man kramar barnen bakifrån eller från sidan, eller stående rak så de inte når för högt upp - då bestämmer man själv hur hård kramen ska bli mot ömma bröst/magar, och barnen får gos ändå.

 

Descutandusch - följ klinikens anvisningar - vissa måste tvätta håret medan andra slipper (det ska man isåfall vara tacksam för, för håret känns som blöt bomull eller nåt efteråt). Om du ska duscha på kvällen, tänk på att ha bytt lakan (ganska skönt att ha gjort precis före operation i alla fall, gör ett gäng extra kuddar då du ev kan behöva sova halvliggande), torka dig på en helt ren handduk och - om du tänker sova med en partner - överväg om inte han/hon också ska ta en skrubb med Descutansvampen... 

Vanligtvis får man inte använda hudlotion efteråt, framför allt inte i närheten av områden som berörs av operationen. Tänker man ändå fuska, t ex i ansiktet eller nån annanstans, är det ju mindre bakterier i en alldeles nyöppnad burk alt i en pumpflaska, där man aldrig vidrört innehållet med fingrarna. Givetvis tar du på dig helt rena kläder efter duschen. Inget smink på operationsdagen givetvis, och inget nagellack - operationspersonalen använder färgen på huden under naglarna som en indikation på blodets syresättning. 

Känner man sig alltför ofräsch utan smink, kan man ju färga bryn och fransar i förväg

Annons

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...

Starkare skydd behövs vid estetisk behandling

Sverige är förmodligen ett av världens mest genomreglerade länder. Inom ett område råder dock närmast »vilda västern«. Det handlar om verksamhet som bedrivs utanför den offentligfinansierade vården och som omfattar estetiska behandlingar. 
Oberoende av finansieringsform spelar det  stor roll att behandlingar görs...

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att...

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat


En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man...
Annons
Annons