Annons

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att avgöra vilka som är mest korrekta, men åtminstone en halvering av kapselkontraktur räknar de flesta med. De första försöken med texturerade silkonytor uppges ha varit ett försök att härma och uppnå polyuretanets fördelar, när detta dragits tillbaka efter att inte ha bedömts hälsosäkert. Dessa frågetecken tycks nu vara borta, då FDA godkänt sådana implantat, och silikon har helt enkelt fel struktur för att göra vad polyuretanet gör.
 
Man kan ha i åtanke att kroppen alltid bildar en kapsel runt främmande föremål, men det är först då den drar ihop sig och blir alltför trång som det klassas som en komplikation. Den kan dessutom ta flera år på sig att uppnå sin högsta ”stramhet”. Men även innan den blivit mycket stram kan den ju ge en upplevelse av ett fastare bröst än man räknade med.
 
Minskningen av kapselproblemen beror på att kroppen läker annorlunda runt polyuretanet än runt det konventionella silikonet, och det gör också att implantaten växer fast nästan omgående, och helt inom ett par månader (under denna tid kan brösten dock kännas lite hårdare). Polyuretanytan är så beskaffad att kroppens egna kollagenfibrer fäster i och genom dess porösa struktur, men utan att nå varandra i den omfattning som skulle behövas för att dras ihop och orsaka en kapselkontraktur. Implantatens ytbeläggning blir på så sätt en del av kapseln så om man tar ut implantatet, lossnar polyuretanet från silikonet och blir kvar i kapseln. Traditionell texturerad yta drar däremot med sig små rester av vävnad när man tar ut implantaten, som förblir intakta.
 
Tillverkaren Silimed lämnar kapselgaranti på sina polyuretanimplantat , och på de anatomiska också rotationsgaranti. Även risken att implantaten med tiden sjunker ur sitt tänkta läge minskar, och tanken är att de ska sättas in där de sedan ska sitta redan under operationen, vilket ger en bättre förutsägbarhet av resultatet.
Bröstproteser med polyuretanyta är inte speciellt mycket dyrare än andra proteser, utan oftast är det klinikens avtal (eller saknade avtal) med tillverkarna som avgör vad ett visst implantat kostar dig som patient.
 
Baksidan med bröstimplantat med polyuretanyta är att vissa anser att de ger en ökad risk för synliga kanter och veckbildning, s k rippling, d v s att man kan se implantatens ytkonturer genom huden. Läs mer om detta fenomen under menyn Av Intresse – Komplikationer Vid Bröstförstoring.
Man väljer därför ibland konventionella silikonimplantat trots att kliniken erbjuder bådadera, särskilt om risken för rippling är uppenbar, och skulle patienten då drabbas av kapselkontraktur,  har man kvar möjligheten att välja polyuretanimplantat. (källa: Fornebuklinikkens hemsida)  Å andra sidan finns det de som hävdar att det tvärtom är mindre risk för rippling. (källor: Polarklinikens hemsida, Silimed)
En tänkbar förklaring till denna motsägelse är att man undviker vanlig rippling - att implantatets yta veckas – genom att ytan sitter väl fäst mot den egna vävnaden och därigenom hålls slät, men å andra sidan kan just detta fäste ge s k traction rippling, d v s att när implantaten böljar, sjunker in på någon punkt  eller på annat sätt påverkas av tyngdlagen, drar de i den ovanliggande vävnaden.  
 
Dessutom kan patienten uppleva en intensiv klåda/utslag på brösten ungefär under andra veckan efter kirurgin. Detta kan behandlas med antihistamin. (Källa: Dr Daniel Fleming, Cosmetic Surgery Institute of Australia)
Annons

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...

Starkare skydd behövs vid estetisk behandling

Sverige är förmodligen ett av världens mest genomreglerade länder. Inom ett område råder dock närmast »vilda västern«. Det handlar om verksamhet som bedrivs utanför den offentligfinansierade vården och som omfattar estetiska behandlingar. 
Oberoende av finansieringsform spelar det  stor roll att behandlingar görs...

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att...

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat


En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man...
Annons
Annons