Annons

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat

En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man är och hur bred bröstkorg etc.
En bra fingervisning kan man få genom att göra det s k ristestet.
 
Det går till så här:
 
  1. Leta rätt på ett par nylonstrumpor du kan offra och en inte alltför tight sport-BH eller liknande.
 
  1. Fyll okokt ris i strumporna och knyt till (inte alltför stramt, dels vill du kunna öppna och ändra rismängd och dels vill du kunna fördela riset någorlunda jämnt i BH:n). En stramare knuten strumpa med knuten uppepå, som en bröstvårta, ger mer en ”högprofilslook”, medan en mindre stram bättre imiterar ett implantat med lägre profil.
    Här spelar formen och volymen på ditt eget bröst givetvis en stor roll. Ju större eget bröst – särskilt om det hänger lite -  desto svårare att imitera formen, eftersom implantaten sen hamnar under, inte ovanpå, brösten. Men en storleksindikation får man ju i vart fall. Klipp bort ”överskottsstrumpan” när du tycker att du börjar ha hittat rätt.
 
  1. Prova dig sedan fram, tills du tycker att det ser lagom stort ut. Prova både med och utan tröja ovanpå och ha inte bråttom med att bestämma dig.
 
 
Tumregeln är att 1 dl ris motsvarar ungefär 100 cc silikon.
Dock bör man ha i åtanke att 10-20% av volymen ”försvinner”, d v s inte syns, om man placerar implantatet bakom muskeln. Om man är nöjd med mängden ris, och det visar sig vara 3 dl, bör man därför lägga på 10-20% för att få samma storleksökning med ett silikonimplantat.
 
Innan du genomför en operation, rekommenderar vi att du faktiskt har riset i BH:n under minst en dag och känner efter att du är bekväm och nöjd med den storlek du valt. Det är betydligt lättare att ändra mängden ris i BH:n än att ångra sitt implantatsval.
Annons

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...

Starkare skydd behövs vid estetisk behandling

Sverige är förmodligen ett av världens mest genomreglerade länder. Inom ett område råder dock närmast »vilda västern«. Det handlar om verksamhet som bedrivs utanför den offentligfinansierade vården och som omfattar estetiska behandlingar. 
Oberoende av finansieringsform spelar det  stor roll att behandlingar görs...

Polyuretanbelagda implantat

Polyuretanbelagda implantat kallas ibland PU-implantat. De har egentligen samma typ av innehåll som andra silikonimplantat, men ytan har belagts med ett millimetertjockt lager av porös polyuretan, ett material som uppges ge lägre frekvens av kapselkontraktur.  Så många olika siffror figurerar, att det är svårt att...

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat


En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man...
Annons
Annons