Annons

Bröstoperationer, förklaringar och filmklipp

Bröstförstoring kan ske med olika metoder. Vanligast är att man opererar in implantat som ökar volymen på brösten. Dessa kan läggas framför eller (delvis) bakom bröstmuskeln. Individuella förutsättningar avgör vad som passar bäst. Snitten kan läggas i armhålan (oftast bara vid bakom-muskeln-placering), i vecket under bröstet eller runt underkanten på vårtgården.

Injektioner med Macrolane förekommer också, och passar dem bäst som vill ha en liten skillnad och som är beredda att betala ungefär lika mycket som för en operation med implantat för ett resultat som varar runt ett år.

Det förekommer också att man injicerar eget kroppsfett efter att först ha sugit ut från något annat ställe på kroppen. Det är inte så många kliniker som gör detta än, och hur mycket av injicerat fett som stannar kvar i brösten har angetts med siffror på ca 40-60%. Det är alltså inte helt lätt att förutsäga resultatet.

Filmklippen med aninmeringar om hur bröstoperationer går till här (extern länk). 

Bröstlyft

Vid ett lyft tar man bort överskott av hud, men lämnar kvar den övriga egna vävnaden. Bröstvårtan stansas ut och flyttas upp till önskad placering, överflödig hud skärs bort, och den nya hudkostymen sys ihop.

Beroende på hur mycket hud som måste skäras bort kan kirurgen lägga olika snitt som efterlämnar olika stora ärr:
För små lyft kan man i bästa fall klara sig med bara ett runt ärr runt vårtgården (man skär en liten ring runt vårtgården, en större ring utanför, tar bort huden i mitten och syr ihop den kvarvarande huden rynkigt mot vårtgården, där den så småningom slätas ut). Filmsnutten nedan visar en man som fått sk "bitchtits", dvs utvekclat kvinnoliknande bröst, men själva lyfttekniken används även på kvinnor som ska ha ett litet lyft.

 

 

Nästa steg är ett s k lollipoplyft, där man utöver ärret runt vårtgården får ett lodrätt streck rakt ner till bröstvecket.

Då mycket hud behöver tas bort, krävs ett ankarlyft, och ankarärret ser ut som lollipopärret, plus ett snitt längsmed bröstvecket.

En film om bröstlyft med ankarsnitt:

Bröstförminskning

Denna operation lämnar i de flesta fall ett ankarärr, då man utöver hud även tar bort egen bröstvävnad. Rådgör därför extra noga med kirurgen om hur ev framtida amning kan påverkas. Stora naturliga bröst har oftast en ganska hängig form, och operationen innebär även ett lyft, där man formar om brösten. Man kan också utjämna storleksskillnader mellan de båda brösten.

Här ges en muntlig förklaring av proceduren på engelska, inga bilder:

Och en filmad operation: Det förekommer att man kan göra en liten fettsugning av stora bröst som inte är i behov av ett lyft. Men det ställer krav på god hudkvalitet, då huden måste orka dra ihop sig efteråt.

 

Vårtgårdsplastik, bröstvårteplastik

Dessa operationer avser att rätta till t ex indragna bröstvårtor eller uttänjda vårtgårdar.

Annons
Annons
Annons