Efter viktnedgång eller graviditet har många ett överskott av hud och fett på magen, ofta i kombination med en förslappad bukmuskulatur. Många gånger hjälper inte motion och goda kostvanor och ett kirurgiskt ingrepp kan vara alternativet för den som stör sig mycket på magen, som kan göra att man ser betydligt rundare ut än vad man egentligen är.
En bukplastik kan vid behov kombineras med fettsugning, för att uppnå jämnare resultat. Olika kliniker har olika prissättningar; vissa inkluderar fettsugning, medan andra anger pris för ren bukplastik; se till att du får reda på priset för hela det ingrepp du är intresserad av.
Operationen kan vara en full bukplastik, som inbegriper hela magen upp till revbenen, eller en nedre/mindre bukplastik, som lämnar naveln orörd och där ingreppet berör de delar av magen som sitter nedanför den.
Bukplastik går i korthet till så här:
Man lägger ett snitt i bikinilinjen från höftkam till höftkam. Ärret döljs vanligen av underkläder, men din egen mängd överskottshud och andra anatomiska förutsättningar kan påverka ärrets placering och utformning. Ibland behöver man kombinera med ett ärr upp till naveln, s k ankarsnitt, eller i de mest omfattande fallen med ett s k circumferent snitt, dvs ett snitt som går hela vägen runt kroppen nedanför troskanten, för att mer effektivt få bort överskottshud och hudbristningar.
Plastikkirurgen lossar huden och fettet upp till revbenen. Naveln sitter ju inte bara i huden, så den "stansas" ut och får sitta kvar där den är "rotad". Kirurgen syr sen ihop den raka bukmuskeln längs medellinjen (lodrätt alltså), så att den blir stramare än tidigare.
Sedan dras huden ner över magen, man gör ett nytt hål för naveln som sys fast, överskottet skärs bort och huden sys fast vid bikinilinjen.
Efter en bukplastik upplever man vanligen svårigheter att stå/gå upprätt. Man svullnar ofta, speciellt vid rörelse/ansträngning, och får ha gördel på sig dygnet runt, enligt kirurgens rekommendationer, vanligen flera veckor, och sedan ytterligare en tid nattetid eller dagtid. Rekommendationerna varierar, och anpassas efter individen, men många väljer att ha sin gördel längre då de svullnar mindre med den och upplever stödet som behagligt.
Ärren skall som alltid vid plastikkirurgi tejpas för bästa resultat. Hur länge kan diskuteras i oändlighet, men generellt sett - ju längre desto bättre. Efter ett år är ärren färdigläkta, och orkar du tejpa i ett halvår, är det ju bra.
Man får alltså räkna med att man är svullen i några månader, åtminstone till och från, Många bukplastikpatienter upplever att de lätt svullnar om magen även något år efter operationen, speciellt framåt kvällen eller i samband med ansträngning.
Vanligen kan man bedöma slutresultatet efter något halvår.