Annons

Ristest - en hjälp att välja bröstimplantat

En av de första frågor man ställer sig när man överväger en bröstförstoring är ”Hur stor volymökning vill jag ha?”. Hur mycket som är ”lagom”, eller ger det resultat man eftersträvar är väldigt individuellt och beror givetvis på flera faktorer; hur stora bröst man har från början, hur stora man vill ha, hur lång man är och hur bred bröstkorg etc.
En bra fingervisning kan man få genom att göra det s k ristestet.
 
Det går till så här:
 
  1. Leta rätt på ett par nylonstrumpor du kan offra och en inte alltför tight sport-BH eller liknande.
 
  1. Fyll okokt ris i strumporna och knyt till (inte alltför stramt, dels vill du kunna öppna och ändra rismängd och dels vill du kunna fördela riset någorlunda jämnt i BH:n). En stramare knuten strumpa med knuten uppepå, som en bröstvårta, ger mer en ”högprofilslook”, medan en mindre stram bättre imiterar ett implantat med lägre profil.
    Här spelar formen och volymen på ditt eget bröst givetvis en stor roll. Ju större eget bröst – särskilt om det hänger lite -  desto svårare att imitera formen, eftersom implantaten sen hamnar under, inte ovanpå, brösten. Men en storleksindikation får man ju i vart fall. Klipp bort ”överskottsstrumpan” när du tycker att du börjar ha hittat rätt.
 
  1. Prova dig sedan fram, tills du tycker att det ser lagom stort ut. Prova både med och utan tröja ovanpå och ha inte bråttom med att bestämma dig.
 
 
Tumregeln är att 1 dl ris motsvarar ungefär 100 cc silikon.
Dock bör man ha i åtanke att 10-20% av volymen ”försvinner”, d v s inte syns, om man placerar implantatet bakom muskeln. Om man är nöjd med mängden ris, och det visar sig vara 3 dl, bör man därför lägga på 10-20% för att få samma storleksökning med ett silikonimplantat.
 
Innan du genomför en operation, rekommenderar vi att du faktiskt har riset i BH:n under minst en dag och känner efter att du är bekväm och nöjd med den storlek du valt. Det är betydligt lättare att ändra mängden ris i BH:n än att ångra sitt implantatsval.
Annons
Annons
Annons