Pygme
Kvinna ·
27 okt, 2014
Nån som är vegan?
Träning, hälsa, kost och viktJag är lite nyfiken :) har skippat kött och mjölkprodukter som ett experiment för att se hur jag mår av det. Är bara inne på andra veckan men saknar inte kött det minsta.. Skulle vara lite kul med tips och råd från nån som är van :)
Sortera efter
Emma Sofia
Kvinna ·
27 okt, 2014
asthmatron
Kvinna ·
27 okt, 2014
Vad kul att du provar att äta veganskt. Jag äter mestadels veganskt och tycker det känns mycket bra på alla sätt.
Idag finns det många veganska alternativ i frysdisken, men det blir både dyrt och inte så nyttigt (halvfabrikat, osv). Jag brukar göra mycket storkok på bönor och kikärter. Det tar ju rätt lång tid att koka torkade bönor, men det blir billigare än att köpa på burk. Om man inte pallar att planera alla sina måltider ett dygn i förväg kan man lätt koka lite extra bönor och frysa in i portionsförpackningar, så har man när det behövs. Ska du använda dem inom en vecka kan du ju förvara dem i kylen också. Det finns jättemånga goda grytor och soppor man kan göra om man gillar t ex indiskt eller mat från mellanöstern. De har ofta varma kryddor som jag tycker är väldigt najs såhär på hösten. Den mesta maten går att göra vegansk utan problem.
För inspiration finns det några bra svenska veganska kokböcker. Jag har "Pillans vegankokbok" av Pernilla Karlsson och "Vego" av Mattias Kristiansson. Men annars finns det också många bra recept på nätet.
Sen om du ska äta veganskt en längre tid skulle jag vilja rekommendera att köpa B12-vitaminer, eftersom det är i stort sett det enda man inte kan få i sig tillräckliga mängder av om man äter vego. Det lagras i kroppen i flera år, så det lär ju inte bli nån akutbrist, men det kan vara bra ändå.Finns bl a på apoteket.
Pygme
Kvinna ·
27 okt, 2014
Pygme
Kvinna ·
27 okt, 2014
Emma Sofia
Kvinna ·
27 okt, 2014
Ja, exakt Pygme. Och jag håller med. Jag vill egentligen också helst äta så "rent" som möjligt. Soja är ju inte så bra av olika skäl. För mig blir det en snabbmatslösning när det är stressigt bara.
Emma Sofia
Kvinna ·
27 okt, 2014
Pygme: Ja, precis. Sojagranulat är sojakött fast i torkad, malen form. Uppblött liknar den nästan stekt köttfärs.) Finns tyvärr en del med ägg i dock. Enligt min erfarenhet så är det oftast i de sojakött-produkter som är frysta som det finns mjöl, socker mm tillsatt. Men sen är det alltid skönt att ta några dagar med raw food ibland. :) Kul att det går bra för dig förresten!
Pygme
Kvinna ·
27 okt, 2014
Emma Sofia
Kvinna ·
28 okt, 2014
Jag åt kött tills jag var 17 år och nu är jag 32 så jag minns inte så väldigt mycket men så länge jag äter bra och nyttig veg-mat så får jag inte en lika "tung" mättnad som jag fick av mycket kött. Känner mig piggare och fräschare. Jag har upptäckt otroligt många råvaror som jag nog inte skulle använt annars. Däremot upplever jag att det krävde lite mer planering i början eftersom vegansk färdigmat är rätt dyr och en del veg-mat kan tillagas och smaksättas på ett nytt/annat sätt jämfört hur jag lärde mig tillaga en snabb kötträtt t ex.
Jag pendlar ibland mellan att vara vegan och lakto-vegetarian, t ex om jag reser med köttätare och det är svårt att hitta något veganskt som funkar för alla. Då kan jag äta ost och mjölk (men får sämre hy direkt). I början fick jag mycket frågor i sociala sammanhang om varför jag inte t ex ville ha princesstårta på kalas, och inte sällan blev (och blir) folk provocerade och vill börja diskutera djurrätt och hur jag får min näring. Idag har jag lärt mig lugna, informativa "standardsvar" och sen byter jag ämne. ;)
Hur upplever du det, Pygme? Fördelar? Svårigheter?
Pygme
Kvinna ·
28 okt, 2014
Emma Sofia
Kvinna ·
28 okt, 2014
Hihi. Verkligen! Vad kul att det känns bra! :) Nu blev jag också lite extra peppad.
Om det gäller mattips så är några av mina favoriter att göra en "köttfärssås" eller chili sin carne med mörkt sojagranulat, få i mig lite extra b12 och protein genom att ha en supergod alg- och sesamfröblandning från Reneé Voltaire ("Furnikake Sprinkles") på salladen, ha i lite vetegräspulver i en soja- eller havremjölks-smoothie med bär och bananer efter träningen, och att koka och sen mixa röda linser, gul lök, röd chilipasta, soltorkad tomat och spiskummin till ett pålägg att bre på smörgåsen. :)