Annons
2 posts / 0 new
Last post
#1 2021, December 27 - 20:22
sommarenekort
sommarenekort's picture
Offline
Last seen: 2 years 2 months ago
Brons
Joined: 2021-12-21 15:54

Om ej byter ut implantat?

Hej,
Ser att bröstimplantat håller 10-20 år och undrar vad som skulle hända om man inte byter ut dem?
Förstår att de inte kanske håller samma form efter alla år men känns lite "läskigt" att man måste (vet ej om man måste dock?) ta ut dem efter visst antal år. Vet någon vad som skulle hända om man inte gjorde detta?

Annons
2021, December 29 - 16:45
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 20 hours 41 min ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00

Med dagens moderna implantat är risken mycket liten att du skulle få hälsoproble.

Med det sagt, finns det ändå röster som talar för att man inte ska ofarligförklara silikonet helt, då det finns personer som får hälsoproblem av det, även utan att implantaten har gått sönder. Det brukar då handla om symptom som påminner om någon form av autoimmun reaktion och allmän sjukdomskänsla/trötthet. Det finns säkert också en del fall bland dessa som egentligen borde fått någon annan diagnos, men bara för att det finns några, gäller det nog inte alla. Det gör det bara svårare att definiera en konkret sjukdomsbild av s k breast implant related illness. Jag tycker det verkar som om man kan vara överkänslig mot det, ungefär som man kan vara allergisk mot andra saker, för det är ju uppenbarligen inte farligt för alla.

Dock har jag inte hört om någon som först haft implantaten utan problem länge, men sen plötsligt blivit sjuk vid ruptur. Jag har själv haft trasiga implantat, förmodligen under en längre tid, och de trasiga implantat jag gick längst med var av den halvflytande, gamla typen. Vid mammografi och undersökning med ultraljud kan man se att jag har silikonrester i lymfkörtarna, men läkaren var inte ett dugg oroad och sa att det ser ut som man kan förvänta sig av den historiekn, men risken att du får problem är minimal. Och jag mår bra, har i vart fall inga problem som jag sätter i samband med detta.
 

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
50 år, 164 cm, 72 kg
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Missa inte att det är ett nytt POF på gång och att ni behöver ha en aktuell mailadress för att kunna logga in när det är dags (ca senhösten 2023, är prel.planen)!