Annons
4 posts / 0 new
Last post
#1 2014, December 27 - 09:13
Nilla
Nilla's picture
Offline
Last seen: 4 years 5 months ago
Silver
Joined: 2014-11-05 10:50

Förstoppning / hård i magen kan förebyggas

Jag har läst många trådar här på forumet både från de i 20-årsåldern och de som är äldre och oavsett vad som har opererats så är det vanligt med förstoppning.

Det finns de som får det lätt och så finns det de som sitter timmar på toaletten och gråter innan de går till apoteket och ber om hjälp.

Jag har större delen av mitt liv varit hård i magen och har gjort 3 större operationer (ej plastik) och lärt mig en del av erfarenhet.

 

Att operareras påverkar mage och tarm jättemycket samt smärtstillande och att vila efteråt gör även det att man lätt blir förstoppad. Har man ibland i normala fall besvär med att bli förstoppad skulle jag rekommendera att man ca 3 dagar innan operation förebygger dettta med medecin.

 

Det finns 2 olika medeciner som jag har kunskap om, svällande och osmotisk, svällande är fiber och osmotiska är lactulos eller moxalole. Fiber hjälper till viss mån men de är beroende av att du dricker tillräckligt och för mig om jag tar för stor dos så får jag ont i magen.

Den osmotoskiska medecin som jag tar, Moxalole, drar in vätska till tarmen så att avföringen blir mjuk och denna medecin tar jag varje dag sedan ett drygt år tillbaka och inför en operation så ökar jag min dos något och får på så sätt inga problem alls. Jag har även tagit Lactulos men jag får mycket gaser av den men även moxalole kan ge gaser så det är individuellt.

 

Inga av dessa medeciner som jag nämnt ovan är receptbelagda (de kan fås på recept men finns i mindre mängder receptfritt) och ingen av dem är beroendeframkallande.

 

Skulle det vara så att du redan är förstoppad och behöver akut hjälp så är microlax från apoteket det bästa. Följ anvisningarna och håll dig så länge du kan. Räcker inte en behandling så kan du upprepa så många gånger du själv vill. Microlax är inte beroendeframkallande.

 

En del köper droppar, laxoberal, som man tar på kvällen och sedan ska man kunna bajsa dagen efter. Dessa droppar hjälper inte alltid (då får man ta flera droppar följande kväll ) och kan ge hemska kramper från tarmen som inte är roliga då man är nyopererad och dessutom kan denna medecin orsaka beroende. I en del fall kan förstoppningen vara så allvarlig att det står helt still och då kan det i värsta fall vara så att inga av dessa medeciner hjälper utan man måste åka till sjukhus.

 

Så här hade jag min mamma att göra då hon nyligen opererades (hon har alltid förrut haft problem efter  operation men denna gång höll sig magen igång)

Köp hem från apoteket Moxalole och microlax för säkerhets skull.

Ta moxalole ett paket varje morgon i 3 dagar före operation samt 1 paket precis innan du måste börja din fasta.

Fortsätt sedan att ta ett paket varje morgon tills du känner att ditt sår klara av att krysta om du skulle bli hård.

 

Lycka till med operationen som du ska göra och att din mage håller sig igång. Förstoppning efter operation är vanligt och fruktansvärt jobbigt men förhoppningsvis så kan denna info hjälpa dig.

 

2 barn, 51 år,164 cm,72 kg
full bukplastik med fettsugning
Opererad 11/3-2015 Mats v Wachenfeldt, Akademikliniken
700 g hud och 700 ml fett togs bort
magmusklerna var isär 10 cm där det var som mest

Annons
2014, December 30 - 18:41
Tanterik
Tanterik's picture
Offline
Last seen: 9 years 4 months ago
Brons
Joined: 2014-12-20 00:50

Vad snällt att du delar med dig av en sådan här information som ändå kan vara lite käsnligt för många.

 

Det är nog bra att tänka förebyggande. Du har säkert hjälpt många med det.

 

Jag kom på att även fiberrik mat ska väl vara bra som mycket gryn, knäckebröd och man kan köpa berrikat bröd eller liknande.

inga barn, 40 år, 90, kg, 165cm lång
Strl före operation 40 DD
Önskar: 40 C efter op
Vill göra bröstförminskning och bröstlyft 2015

2014, December 30 - 18:57
Pygme
Pygme's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Silver
Joined: 2013-06-07 10:29

Jättebra tips. Det här är ju nåt som drabbar många efter op.
Ska man tänka mat så hittar man de bästa fibrerna mot förstoppning i fiberrika grönsaker. Lass med wokgrönsaker i stället för pasta och bröd tex. Även avstå kött och mjölkprodukter kan hjälpa mycket.

42 år, 155 cm, 43 kilo
Stl före 70a
Stl efter 70c/d
Mentor runda moderate plus profil, Coh1
225cc delvis bakom muskeln
Op 18/4 -13 Plastikkirurggruppen

Annons
Annons
Annons