Annons

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.

Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa arbetsgivare vägrar därför acceptera att man sjukskriver sig för t ex en bröstförstoring. Så vad gör man?
Rent rättsligt har du rätt att vara sjukskriven. Det är den nedsatta arbetsförmågan, och inte orsaken till den, som utgör grunden för sjukskrivningen.
Du får som vanligt avdrag för en karensdag och därefter sjuklön från arbetsgivaren fram till och med dag 14, precis som för vilken sjukdom som helst. Efter de första två veckorna betalar Försäkringskassan resterande del av perioden.

Men för sjukskrivning över fem arbetsdagar (vilket det så gott som alltid blir) måste du kunna uppvisa läkarintyg. Det kommer då sannolikt att vara utfärdat av ”Plastikkliniken X AB” och underskrivet av ”Plastikkirurg XX”, och orsaken kommer som regel att anges. Det är alltså inte självklart enkelt att dölja för arbetsgivaren vad man har gjort.
Däremot har arbetsgivaren tystnadsplikt gällande dina hälsofrågor och får inte delge dina kollegor något mot din vilja.
 
Ovanstående är det rent formella.
 
Men många känner att det moraliskt riktiga för dem är att ta ut planerad semester under hela läkningstiden. Då kan ingen komma med frågor eller synpunkter och man vet att man kommer att få vara ledig.
Om man vägrar uppge orsaken till sjukskrivningen och kommer tillbaka med t ex fyra kupstorlekar större bröst, ger det förmodligen upphov till mer skvaller än om man varit öppen om ingreppet. Uppriktighet vinner ofta i längden, eftersom man då får en chans att bemöta ev negativa synpunkter, och man behöver ju inte redogöra för varje detalj.
 
Särskilt om du arbetar på ett mindre företag, eller företaget kämpar med lönsamheten, kan två veckors sjukskrivning innebära att dina kollegor får göra även ditt arbete under tiden du är borta eller att månadsbudgeten spricker helt p g a vikariekostnaden. Det är då inte svårt att förstå att chefen (och ev kollegorna) blir upprörda över en ”självvald” sjukskrivning som du har vetat om länge.
Det handlar ju i det läget inte bara om att bevaka dina rättigheter, utan även om att vara rädd om dina relationer på jobbet, så försök att undvika en konflikt. Kanske går du annars miste om möjligheter och får en bestående arbetssituation där chefen är avogt inställd till dig. Det är kanske samma arbetsgivare som du behöver be om en referens en dag när du hittat drömjobbet...
 
Eftersom du har laglig rätt att vara sjukskriven är din förhandlingsposition ganska god, och din arbetsgivare borde rimligen uppskatta om du försöker kompromissa för att hitta en väg som blir ekonomiskt acceptabel för er båda.

Du kan exempelvis erbjuda dig att ta ut semester eller kompledigt hela eller en del av läktiden, så att sjukskrivningen inte blir så kännbar. (Detta är dock lite poänglöst rent ekonomiskt för arbetsgivaren om du ändå blir sjukskriven totalt 14 dagar eller mer). Du kan kanske komma överens om att jobba in tid i förväg och/eller efterskott, t ex genom att byta arbetspass med någon. Samråd om en lämplig period då det finns bäst möjlighet för företaget att klara av din frånvaro. Även tjänstledigt kan förstås vara ett alternativ, men då står man ju utan inkomst under den tiden, och det är inte heller att rekommendera om man riskerar att bli arbetslös inom det närmaste, då a-kassan kollar hur hög tjänstgöringsgrad man haft.
 
Om det känns helt omöjligt att prata om saken på arbetsplatsen, kan man ju ta ut semester en vecka och därefter sjukskriva sig en vecka, men då bör man förstås helst ha koll på att ens frånvaro inte slår extra hårt just då. Och kirurgen bör förstås inte heller ha planerat för längre sjukskrivning än två veckor.
 
Vad vi inte rekommenderar är att lova att arbeta hemifrån under konvalescensen. Man är ofta mer medtagen av operationen än man tror, och man vill inte gärna ha pressen att finnas tillgänglig för jobbet och prestera något, när man behöver starka värktabletter för att alls ta sig igenom en dag och har för ont för att kunna fokusera.
Att ha löst frågan om ersättningen under konvalescensen, så man inte behöver oroa sig för den medan man läker, är faktiskt rätt skönt.
 
Källa kring det formella: Försäkringskassan, www.fk.se
 
 
 

Annons
Annons
Annons