Annons
12 posts / 0 new
Last post
#1 2018, October 29 - 11:01
Plagol
Plagol's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Brons
Joined: 2018-10-26 16:44

Rädsla för att söka hjälp

Vill med detta inlägg dela med mig av mitt största problem då det gäller min kropp. Ett problem som jag äntligen har upptäckt att jag inte är ensam om att ha dvs tubulära bröst. Jag har så många frågor att jag inte vet vart jag ska börja?!
Jag är idag 37år & har sedan 12års ålder vantrivts, skämts & mått dåligt över mina bröst.
25år har gått utan att jag älskat hela min kropp! Det är ju sjukt!
Jag är gift (18år tillsammans) och har två barn. Min man älskar mina bröst men själv vill jag bara gråta då han tar i dem el tittar för länge på mig. Det tog länge innan han ens fick se mig utan bh då vi blev tillsammans.
Mina barn ammade jag max 3 månader. Jag ville inte att någon skulle se mina bröst + att mjölken inte ville rinna till.
Jag har gjort en gbp -17 & därefter gått ner ca 35kg. Jag är i dagsläget nöjd över min kropp, trots lös hud och häng här och var, MEN dessa vidriga bröst förstör hela min självbild. Jag känner mig så glad när jag ser mig i spegeln tills jag ser brösten, då rasar allt.
Då jag var på ett års kontrollen efter gbp så tog jag mod till mig och talade om mina ”bananer”, att jag kunde leva utan bukplastik, att jag hellre fick hjälp med brösten. Ssk hade ingen aning om något som hette tubulära bröst och gav mig numret till ssk på plastik.kir.
Nu sitter jag här och har i 2 timmars tid försökt att ringa, men tårarna rinner och jag är bara rädd för vad hon ska säga.
Hade jag haft pengar så hade jag inte haft samma tvekan till att söka hjälp, men jag har dem inte. Jag försöker kolla på Norrbottenslänslandsting om man kan skriva egen remiss men hittar inget.
Läste i någon tråd om de som ”grinar” sig till skattefinansierade plastik.op och bara det gör att jag tvekar. Jag kan ju leva med mina bröst (uppenbarligen) men mitt psykiskamående är det en annan femma med. Jag vill inte ha stora bröst, jag vill ha bara ha normala bröst.
Hur ska jag gå vidare? Någon som kan ge mig några svar? Finns det någon i norrbotten som fått hjälp av landstinget?
Tack till den som orkar läsa mitt inlägg.

Kvinna snart 40 år som mår dåligt över sina missbildade tuberösa bröst.
Önskar bara att få bröst som är normala.
Kämpar med att våga visa sig för en läkare för att få hjälp, men rädslan tar överhand.

Annons
2018, October 29 - 18:55
lunsan
lunsan's picture
Offline
Last seen: 8 months 1 week ago
Silver
Joined: 2011-08-22 15:23

Läser detta på 1177
Logga in där och läs på ditt landsting ! Våga stå på dig!
:I många landsting går det att beställa tid direkt hos en specialiserad läkare utan att ha en remiss. En del mottagningar vill då att du ska skriva en så kallad egenanmälan. Det kan också kallas egenremiss eller egen vårdbegäran.

En sådan innebär att du skriver till mottagningen och berättar om hur du mår och varför du söker vård. Ibland finns det blanketter att fylla i för att göra en egenanmälan. I vissa landsting kan du göra det i inloggat läge på 1177.se. Ta kontakt med den mottagning som du vill komma till för att få veta om du ska skicka in en egenanmälan.

Personen som tittar på din egenanmälan gör sedan en bedömning och du får du en kallelse till mottagningen om hen tycker att du behöver det.

En egenanmälan för vård i ett annat landsting eller region kan du bara skriva om det varken finns krav på remiss där du vill få vård eller i ditt eget landsting.

Kön: Tjej/Kvinna
Vikt: 52 kg
Längd: 158 cm
Ålder: 35 år
Antal Barn: 2
Har 295 cc = c-kupa och gjort fettsugning.

2018, November 2 - 20:35
Lean
Lean's picture
Offline
Last seen: 1 year 5 months ago
Silver
Joined: 2018-01-07 13:08

Hej!

Det låter verkligen som att du har ett helvete..
Jag har också alltid hatat mina bröst, sen jag var tonåring. Det har varit ständiga problem med bh-ar, linnen som man måste varavutan bh i, visa sig för killar osv.
Jag har känt som du, jag kan ju leva med dem så därför räknas det väl inte direkt att jag mår skit över dem. När jag tog mod till
när jag var tonåring och sökte på ungdomsmottagningen så sa den här kvinnan till mig ” det här är en typ av bröst, det finns mååånga som göra allt för dina bröst, tex kvinnor som haft bröstcancer och opererat bort sina bröst..” Och inte för att låta hemsk, men vem fan vill höra ngt sånt när man är 16? Att de enda som avundas ens bröst är cancerpatienter. Hon tyckte att jag skulle prata med någon istället (!) och komma över detta och hon skulle även skicka en remiss till plastik men jag hörde aldrig ifrån vare sig det ena eller andra,
Nu vet ju inte jag hur dina bröst ser ut, men tubulära bröst räknas som en missbildning! Jag blev helt chockad när jag läste det men så är det faktiskt.
Och om du har markant skillnad i storlek och de är tubulära så tror jag faktiskt att du har rätt till operation. Och om du mår så dåligt över detta som du gör så borde man åtgärda det.
Jag tycker absolut att du ska fortsätta ringa och få tid för bedömning, om de inte vill ta dig direkt så gå och prata med din vanliga läkare först och be om en remiss, eller skriv egenremiss som skribenten ovan säger.

Glöm inte att det är bara bröst! Jag vet att det är sjukt svårt att komma över tröskeln och visa upp dem, jag mådde så dåligt när kag skulle göra det på min konsultation men det är bara två fettklumpar som som man inte har valt själv! Man kan ju inte hjälpa hur man har blivit född.

Stå på dig! Och lycka till ;)

Tjej 34 år med fd tubisar.
157 cm
50 kg
Strl före op; 70b
Strl efter op; 65F
0 barn
Konsultation; Tuve Mårtensson, Reformkliniken Malmö; 12/1-18
2:a konsultation; Tuve Mårtensson, Reformkliniken Malmö; 25/1-18
Ankarlyft med förstoring
Motiva ergonomix 320cc demi
Operation; 13/2-18

2018, November 15 - 11:53
Plagol
Plagol's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Brons
Joined: 2018-10-26 16:44

Nu har jag äntligen lyckats ringa till kirurgmott och väntar på att ssk ska ringa upp. Jag har sån oro i kroppen!

Kvinna snart 40 år som mår dåligt över sina missbildade tuberösa bröst.
Önskar bara att få bröst som är normala.
Kämpar med att våga visa sig för en läkare för att få hjälp, men rädslan tar överhand.

Annons
2018, November 19 - 18:48
m_97
m_97's picture
Offline
Last seen: 1 month 3 weeks ago
Silver
Joined: 2018-10-22 10:58

Hur gick det?

Jag känner igen mig i det du skriver, har också alltid mått dåligt över mina tubulära bröst. Behöver inte ha stora men vill bara ha "normala".
Jag hoppas verkligen de tar dig seriöst. Om du vill kan du läsa om hur jag gick tillväga!

Jag har inte blivit godkänd för op, inte heller fått en tid till specialist så kan inte säga att jag ens lyckas. Men jag kände som du och tog mig äntligen mod att gå till vårdcentralen. Där hade jag turen att få möta en läkare (manlig faktist) som hade erfarenheter av tubulära bröst och verkligen ville hjälpa mig, så han skrev en remiss och förklarade hur han ville jag skulle stå på mig och gå tillväga. (Inväntar därför nu tid eller ett avslag från plastikkirurgiska avdelningen.)
Han nämnde även att de ska behandla egna vårdbegäran samma som en remiss från vc likadant i teorin men att de inte riktigt gör de i praktiken. Så han rekommenderade verkligen att försöka få hjälp av vc med remiss, och det är väl även det rådet jag kan ge dig med! Men vågar du inte gå till vc (vilket jag till fullo förstår då jag själv satt och kallsvettades), så är en egen vårdbegäran så mycket bättre än ingenting. Vi ska inte behöva må dåligt över våra kroppar.

Personligen har jag känt att jag måste försöka få hjälp. Anser de att det inte går, nej då är det så. Då får jag vänta några år och spara pengar tills jag har råd. Men finns möjligheten till hjälp måste man ju ta den. Skönt och känna att man försökt iallfall!

Håll mig gärna uppdaterad om hur det går!

0 barn, 23 år, 170 cm, 63 kg

Utgångspunkt: straxt under 70A med gravt tubulära bröst
Hoppas få: en något mer rundare form

2018, November 27 - 13:34
Lycke
Lycke's picture
Offline
Last seen: 4 years 1 week ago
Silver
Joined: 2018-11-13 21:59

Hej! Vad tråkigt att du känner så för dina bröst. Har inte heller ett helt enkelt förhållande till mina bröst. Mina är lite strutformade, dock sa kirurgen att de inte är tubulära. Har en del skinn så jag kommer att lyfta mina och då blir det en mer rund form. Lycka till!

2 barn, 45 år, 158 cm, 63 kg
Stor bukplastik
Bröstlyft
Halsplastik

2018, November 27 - 14:30
Malvamy
Malvamy's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Silver
Joined: 2018-11-24 10:09

Heja dig, du ska inte känna minsta dåligt samvete eller obehag över möjligheten att få detta via landstinget! Som Lean skriver ovan, det räknas som en missbildning ( :o ) och man kan ha rätt att få det åtgärdat.

Jag led på samma sätt som du, och mina var dessutom påtagligt olika stora, och ingen, inte ens min pojkvän, fick se mina nakna bröst. Att stå i en offentlig dusch (badhus, omklädningsrum, gympan i skolan) handlade alltid om att gömma brösten så mycket det gick. Undvek noga att titta på mina bröst i spegeln för att inte bli påmind.

När jag var runt 25 gick jag till slut till vårdcentralen för att prata om problemet, fick en remiss till plastik för en bedömning. Den bedömningen tog 3 år (!!) och när jag väl fick godkänt, och brev med tid för operation via landstinget, hade jag flyttat - och då jag inte längre bodde i samma landsting fick jag ingen op trots allt. Maximal otur.

Det kickade dock igång mig, och med landstingets bekräftelse på att det faktiskt var "fel" på mina bröst (och inte på mig), tog jag saken i egna händer och bokade tid för privat operation. Det kostade pengar, och jag var student, men å, vad det var värt det med avseende på min relation till mina bröst, killar, omklädningsrum och spegel. Trots att de inte ens då blev supersnygga. Bara inte, som jag upplevde det, missbildade. Fantastiskt!

Du ska inte må så här! Det går att ändra på och är så värt det! Kram!

163 cm, 60 kg, 47 år
1999 op Specialistkliniken, J Lilja, inlägg + förminskning av vårtgård pga tubulära bröst + stor assymmetri.
22/11 2018 byte av trasiga inlägg till 280 cc + ankarlyft, AK, J Lundberg

Annons
2018, November 30 - 20:22
solange
solange's picture
Offline
Last seen: 5 years 4 months ago
Brons
Joined: 2018-10-29 09:21

Det sjuka är att jag inte ens visste om att det fanns något som hette tubulära bröst innan jag var på konsultation hos en plastikkirurg tidigare i år. Är 42 år, har avskytt mina strutformade bröst hela livet. Förra veckan opererade jag mig äntligen. Bröstförstoring och transplantation av kroppseget fett för att få bort strutformen och göra brösten rundare. Ev behöver jag komplettera med vårtgårdsplastik längre fram. Dyrt som attan var det, men SÅ värt. Livet är för kort för att lida pga tubisar. Kramar från mig

2018, December 1 - 11:31
Plagol
Plagol's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Brons
Joined: 2018-10-26 16:44

Sköterskan på kirurgen ringde upp och skrev en slags remiss som deras kirurger skulle få titta på. Hon sa att om jag inte hör något från dem så betyder det att jag har blivit uppsatt på väntetid för ett första besök. Om de inte kan hjälpa mig så skulle jag få meddelande om det. Gissa om jag fick ett stresspåslag å sorg när det damp ner ett brev i brevlådan från kirurgen. Med darrande händer öppnade jag brevet och förberedde mig på det värsta, men till min förvåning så stod där att jag är uppsatt på väntelista för ett första besök och bedömning av min ev missbildning. Att de ska försöka följa vårdgarantin och ge mig en tid inom 3 månader. Gissa om jag är glad!? Nu är bara oron över att någon ska studera o bedöma mitt problem, men jag försöker att se det som ett steg i rätt riktning. Tack för ert stöd! Fortsättning följer...

Kvinna snart 40 år som mår dåligt över sina missbildade tuberösa bröst.
Önskar bara att få bröst som är normala.
Kämpar med att våga visa sig för en läkare för att få hjälp, men rädslan tar överhand.

2018, December 17 - 14:24
Replayy
Replayy's picture
Offline
Last seen: 4 years 6 months ago
Silver
Joined: 2018-12-08 22:28

Vad glad jag blev att följa ditt i lnlägg och läsa att du blivigt uppsatt för besök. Man ska inte behöva må dpligt, kan ngt fixas och göra att man mår bättre så tkr jag man definitivt ska få den hjälpen.
Stå på dig, skäns inte utan tänk det är nu eller aldrig, du SKA få hjälp!

Önskar dig massa massa lycka, blir roligt att få läsa om din resa.

27 år.
Fick mitt första barn Maj 2018.
Grav förstörde min kropp, gick ner 25 kg till ursprungsvikt på 2 månader.
Nu har min resa mot en fin kropp igen börjat.
Coolsculpting på yttre lår utfört 11/12 2018 på Bellaklininen Hbg.
Konsultation för bröstförstoring gjord 5/12 och tid för operation bokad 1/10 2019 på Bellakliniken Hbg, av Tyge T.
Motiva 450 cc, full är vad vi kom överens om.
Är medlem för att få mer kunskap/ tips och råd.

I framtiden kan bukplastik KANSKE bli aktuellt.

Annons
2018, December 19 - 06:38
Malvamy
Malvamy's picture
Offline
Last seen: 5 years 3 months ago
Silver
Joined: 2018-11-24 10:09

Vad skönt, Plagol! Blir glad för din skull och håller tummarna för att allt går vägen!

163 cm, 60 kg, 47 år
1999 op Specialistkliniken, J Lilja, inlägg + förminskning av vårtgård pga tubulära bröst + stor assymmetri.
22/11 2018 byte av trasiga inlägg till 280 cc + ankarlyft, AK, J Lundberg

Annons
Annons
Annons