Annons
2 posts / 0 new
Last post
#1 2020, March 13 - 14:44
almira
almira's picture
Offline
Last seen: 4 years 2 weeks ago
Brons
Joined: 2020-03-13 14:37

Ärr som blivit felsytt?

Hej!

För tio dagar sedan opererades jag via landstinget för navelbråck. Kirurgen sa att ”jag ska sy ihop ditt är så fint jag bara kan”. Ni anar min förvåning när jag tar bort operationsplåstret och det inte alls ser bra ut.

Dels har det blivit en extra grop ovanför naveln, dels är det som en valk vid ärret - såret ser inte ut att va rakt sytt. Bråcket känner jag dessutom av ännu som en hård klump i det som en gång var min fina navel..

Hur vet man om såret är sytt korrekt? Ni andra som blivit sydda, har ni fått sådana här valkar efter operationen och har de lagt sig? Jag förstår inte hur det ska kunna lägga sig när allting ser så konstigt ut..

Ringde kirurgin i dag men de säger bara jag ska avvakta. Känner mig dock inte svullen alls längre och har ingen smärta. Undrar om det här kommer bli att man får göra estetisk korrigering på och om man i sådana fall ska göra sådant snabbt eller inte..

Behöver höra era erfarenheter så berätta gärna hur ni upplevt era ärr. Är helt ny på forumet och försöker lägga till en bild, men läste också att man inte kan se bilder från början så kanske man inte heller kan lägga till?

Annons
2020, March 15 - 11:58
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 3 days 22 hours ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00

Hej!

Ha is i magen och ge det lite tid. Förmodligen är en stor del av det du upplever orsakat av suturen, dvs tråden. Jag antar att du har fått självupplösande/resorberbar tråd? Den kommer att lösas upp med tiden men man syr ju ihop vävnaderna i flera lager, med tråd i varje, så därför blir det lite som en ås under tiden som det läker.

Tänk dg att du syr i tyg och drar ihop kanter mot varandra (du kan ju inte lägga huden med överlapp) - det blir lite buckligt just där kanterna möts om du ska få det tätt. Tänk sen att du gör detta med flera tyglager ovanpå varandra. Just där sömmen går, kommer det ju att bli lite högt, lite som en ås. Men med sutur och hud rättar detta till sig, för tråden löses upp och huden slätar då ut sig, och det är först då du börjar se hur resultatet blir.

Sen vet jag ju inget om exakt vilken problematik navelbråcket som sådant kan ha orsakat, när det gäller grop och hård knöl, men jag antar att det är lättare att kamouflera en knöl i en navel än under slät hud, så om de var tvungna att lämna en knöl, har de nog gjort det på bästa möjliga ställe... Det kan ju ev också vara en knöl orsakad av suturer, för där de tar bort något måste de väl snörpa ihop för att det inte ska börja bukta igenom igen..?

Jag har förbronsat dig nu, så nu kan du lägga till en bild i din profil. Då blir det lättare för andra som gjort samma sak att "känna igen sig".

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
50 år, 164 cm, 72 kg
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Missa inte att det är ett nytt POF på gång och att ni behöver ha en aktuell mailadress för att kunna logga in när det är dags (ca senhösten 2023, är prel.planen)!

Annons
Annons
Annons