Annons
2 posts / 0 new
Last post
#1 2013, June 27 - 10:13
Pollyimplant
Pollyimplant's picture
Offline
Last seen: 9 years 4 months ago
Brons
Joined: 2013-06-26 22:23

Vad är skillnaden mellan Bodyjet och fettsugning?

Kan någon förklara för mig vad skillnaden är?
Annons
2013, June 27 - 16:35
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 2 days 13 hours ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00
Bodyjet, (eller vattenassisterad fettsugning/WaterAssisted Liposuction) är en teknik för fettsugning, men inte den enda. Fettsugning är ett samlingsnamn på flera olika tekniker.

Bodyjet är den teknik som bäst lämpar sig för en ev samtidig fettransplantation (dvs om man vill använda det utsugna fettet för att t ex förstora brösten). Tekniken innebär att kanylen/"sugröret" ömsom sprutar in en koksaltlösning med bedövning, med ett tillräckligt tryck för att lossa fettcellerna, som ändå ska vara förhållandevis skonsamt mot nerver och kärl, och ömsom suger ut både det upplösta fettet och den insprutade vätskan, vilket ger kirurgen en god överblick över arbetet och resultatet. Andelen intakta fettceller och stamceller är ganska hög och kan avskiljas för injektion i brösten. 

Man söver oftast patienten, speciellt om man ska transplantera fettet, då lokalbedövningsvätskan är toxisk för fettcellerna och ju mindre sådan som behöver användas, desto bättre klarar sig fettet. Metodens relativa skonsamhet gör att patienten ofta kan jobba efter bara några dagar. Jag kunde det i alla fall, på kontor.

 

Ärren efter insticken är ca 5 mm breda och sys ofta inte. Blåmärken är mycket vanliga och försvinner vanligen inom några veckor. Viss ömhet och känselpåverkan/bortfall får man räkna med och det kan ta ganska lång tid, ofta månader, innan den är helt borta.

Man får, trots metodens relativa skonsamhet, räkna med att bära kompressionsplagg på det behandlade området, ca 5 veckor dygnet runt och lika lång tid på "halvtid". Detta för att motverka svullnad och försämrad läkning.

 

Man bör vid all fettsugning vara medveten om att de fettceller som sugits bort inte kommer tillbaka men att en framtida viktuppgång istället fördelas på kvarvarande celler. Detta gör att fettsugning lämpar sig bäst för normalviktiga personer med envisa fettdepåer mot något eller några ställen, tex ridbyxlår eller "bulle på magen". Man bör också räkna med att det fettsugna området kan bli lite slappt och inte helt slätt/jämt i konturen, speciellt om man vill suga nära huden.

 

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
50 år, 164 cm, 72 kg
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Missa inte att det är ett nytt POF på gång och att ni behöver ha en aktuell mailadress för att kunna logga in när det är dags (ca senhösten 2023, är prel.planen)!

Annons
Annons
Annons