#1
2020, November 22 - 14:14
Rädd att bli nekad sjukpenning
Är det någon av er som blivit nekad sjukpenning.
Eftersom operationen är självvald så är jag rädd at försäkringskassan säger nej till det. Kan de göra det? Har funderat på att vara sjuk de 14 dagar som arbetsgivaren betalar sjuklön men sedan ta semester. Men samtidigt så tycker man ju att om arbetsförmågan inte finns så ska försäkringskassan betala.... (Jobbar inom äldreomsorgen, vilket är tugnt)
—
Tjej 40 år, 4 barn. 65 kg, 160 cm
Konsultation Nordiska kliniken 7/11-20
Operation Nordiska kliniken 3/2-21 Full/stor bukplastik, fettsugning lovhandels/nedre rygg, fettsugning insida lår samt bröstförstoring.
Annons
Annons
Annons
Försäkringskassan vet ju inte varför du gjort operationen , står bukoperation på intyget. Jag blev sjukskriven 3 veckor på en gång av NK då jag har tunga lyft liksom du i arbetet.
49 år, 174 cm, 74 kg
6 barn
OP 14/10-19
Bukplastik
Bröst lyft, förstoring
Mentor siltex MP+ 605cc
Varför skulle du bli nekad sjukpenning? Spelar ingen roll om det är en frivillig operation. Om man är nyopererad s klarar man inget jobb, inte ens skrivbordsjobb. Jag kan garantera dig att du inte kommer bli nekad sjukpenning
När du ansöker om sjukpenning ska du skriva någon rad själv om varför du inte kan arbeta. Viktigt att det framgår hur funktionsnedsättningen efter operationen påverkar arbetsförmågan.
Jag kan inte säga ATT jag skulle bli nekad sjukpenning men läste om en tjej som blivit det. Därav min oro.
Men jag har bestämt att spara på min semester o ansöka om sjukpenning. :-)
Tjej 40 år, 4 barn. 65 kg, 160 cm
Konsultation Nordiska kliniken 7/11-20
Operation Nordiska kliniken 3/2-21 Full/stor bukplastik, fettsugning lovhandels/nedre rygg, fettsugning insida lår samt bröstförstoring.
Detta har diskuterats i omgångar och det har varit uppe flera gånger att försäkringskassan och arbetsgivare tycker det är åt skogen att självvalda ingrepp av enbart utseenderelaterade skäl inte borde bekostats av vare sig arbetsivare eller skattemedel, så detta är inte alls så självklart för all evighet. Reglerna är ju skrivna utan en tanke på skönhetsingrepp som blivit allt vanligare.
Det är inte det minsta konstigt, tycker jag. Det är många företag som får avväga noga om de ska anställa någon, blir det kvar någon vinst då..? Och så kommer man fram till att man måste, annars går man på knäna. Och så råkar man ha anställt en person som ville vara lite snyggare och anser det fullt rimligt att få vara hemma två veckor på ens bekostnad, dessutom måste man ta in en vikarie under tiden eller betala övertid för kollegorna som jobbar ihjäl sig för att täcka upp...
Som sagt, i det läget är det inte konstigt om det blir sura miner.
Än så länge är det - vad jag vet - själva arbetsoförmågan som ligger till grund, för bedömningen, men man måste på arbetsgivarens anmodan visa sjukintyg efter en vecka. Om det kommer från Plastikklinik AB är ju risken stor att det blir höjda ögonbryn ändå.
Jag skulle faktiskt rekommendera att man är så öppen som möjligt, även om man inte behöver gå in i detalj om ingreppet. Just bukplastik är ju lite lättare att få förståelse för, eftersom det till en del även är/kan vara medicinskt motiverat och då möts man förmodligen av mer förståelse än den som vill ha större bröst. Är orskaen medicinsk, ser jag inte heller varför man ska behöva dölja något för arbetsplatsen.
En chef får inte diskutera en anställds orsak till sjukskrivning med andra anställda. Dock ser vi exempel nu och då på att detta inte efterlevts, speciellt på mindre företag, och min gissning är att det är vanligare om chefen är arg .
Jag tror hur som helst att man har allt att vinna på att underlätta för arbetsplatsen. Ge dem t ex tid att planera för frånvaron.
Framför allt om det inte är en medicinskt motiverad operation, kan man vilja minska frånvaron genom att t ex jobba in en del tid eller byta skift. En konstruktiv dialog kan faktiskt göra att man kommer på riktigt god fot med chefen och man får samtidigt möjlighet att påpeka att man inte vill att chefen berättar något om sjukskrivningen för de andra.
Utan att ha något facit egentligen, för var och en vet ju bäst om/hur det drabbar deras arbetsplats och hur chefen kommer att reagera, så ligger det förmodligen även i ens eget intresse att inte komma på kant med sin arbetsgivare "bara" för att kunna ta ut två veckors sjukskrivning.
De kanske inte kan neka dig, men hur blir det att komma tillbaka? Kan du kräva mer än minimilönehöjning? Blir det du eller någon annan som får ledigt i juli, när arbetsgivaren har rätt att förlägga semestern? Hur blir det med din kompetensutveckling? Och ännu värre, om du söker dig vidare, vilken referens räknar du med att få?
Om arbetsgivaren anser att du är illojal och oärlig, så kan det få effekter som blir mycket dyrare för dig på lång sikt än dessa två veckors ledighet.
Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
50 år, 164 cm, 72 kg
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Missa inte att det är ett nytt POF på gång och att ni behöver ha en aktuell mailadress för att kunna logga in när det är dags (ca senhösten 2023, är prel.planen)!