Annons

Descutan/Hibiscrub – inför operation

Inför din operation får du sannolikt instruktioner av din klinik att duscha med Descutan/Hibiscrub, (två märken av samma desinficerande medel, klorhexidinglukonat, med en återväxthämmande effekt på bakterier, avsedda just för kirurgiförberedelse.) Detta för att din hud vid operation ska vara så fri som möjligt från bakterier som skulle kunna orsaka infektioner.
 
Den vanligaste Descutan-förpackningen på apoteken består av fyra svampar och fyra små förpackningar schampo, och kostar ca 160 kr (våren 2013). En sådan förpackning räcker till två s k dubbelduschar; kvällen före operationsdagen och operationsdagens morgon. Man ska tvätta sig från topp till tå två gånger vid varje tillfälle.
 
Olika kliniker är olika strikta, vissa kräver tre dubbelduschar med Descutan, och mindre ingrepp kan kräva mindre. Ibland kan man få dispens för vanligt schampo för håret, eller få tillstånd att i vart fall bara schamponera sista gången med Descutan/Hibiscrub. (Många tycker håret bli som blöt bomull att reda ut och hopplöst torrt och flygigt.)
 
Man får därefter inte smörja in sig med hudkräm eller använda vanlig tvål, då dessa dels kan innehålla bakterier och dels kan förstöra den kvardröjande effekten hos medlet. Inte heller får man använda balsam. Ibland kan man även här få dispens för t ex lite ansiktskräm efter första dubbelduschen, och man kan alltid fråga sin kirurg, men om inget annat sagts är det de skrivna instruktionerna från kliniken som gäller. Lipsyl brukar vara okej.
 
Utförliga instruktioner finns i förpackningen, men för dig som ännu inte köpt den kan det vara bra att veta att det i korthet går till på följande sätt.
 
 1. Ta fram en ren handduk och rena kläder att ta på dig efter duschen.
 2. Börja med schampot, eftersom ”smutsen” rinner neråt.
 3. Undvik att få medlet i ögonen eller öronen. Använd ev fetvadd i öronen om du tror det blir svårt att undvika, eller skölj håret med huvudet uppochner och måttligt med tryck i vattnet.
 4. Riv sedan av ena änden på en svampförpackning, fyll på med vatten och krama upp ett lödder.
 5. Tvätta sen kroppen med svampen, uppifrån och ner. Börja med ansiktet och var extra noga runt näsan. Akta så du inte får lödder i öronen.
 6. Jag (Marina) brukar skölja av ansiktet och nacke/hals, så jag slipper  få det i ögon/öron, innan jag tvättar resten av mig.
 7. Ta överkropp före underkropp, extra noga i navel och armhålor (där man kan misstänka att det finns mer bakterier än på slät hud).
 8. Underkroppen tas sist, noga i ljumskarna och rumpan.
 9. Upprepa punkt 2 – 8, så har du gjort en dubbeldusch.
   
I Descutans allmänna instruktioner står att man ska vara noga med könsorganen, men jag (Marina) utgår ifrån att detta inte är nödvändigt vid t ex en bröstoperation. Personligen har jag därför valt att inte tvätta några slemhinnor med detta medel, för att inte rubba den känsliga balansen i underlivet, särskilt om jag räknat med att få antibiotika. Om du inte heller vill göra det, rekommenderar jag emellertid att du för säkerhets skull frågar din kirurg hur viktigt det är för just din typ av operation. Men "rumpan" kan man ju tvätta, jag (Marina) brukar göra det sist av allt eller sittande på huk, så vattnet rinner direkt av.
 
Efter duschen torkar du dig på en ren handduk, klär dig i rena kläder och sover i rena lakan.
Om du fått instruktioner att tvätta håret med Descutan, är det lämpligt att reda ut det med en rentvättad kam (samma svamp som till dig själv bör ju kunna tvätta kammen ren).
Delar du säng med någon, bör rimligen även den personen tvätta sig med Descutan eller sova i en heltäckande ren pyjamas.
 

En positiv bieffekt med Descutan är att det tar tid innan du har tillräckligt med hudbakterier för att orsaka någon obehaglig lukt, och det kan ju faktiskt vara bra eftersom du ibland inte får duscha på upp till en vecka efter operationen.

Annons
Annons
Annons