Annons
153 posts / 0 new
Last post
#1 2017, June 11 - 16:50
Sliver
Sliver's picture
Offline
Last seen: 1 year 3 months ago
Silver
Joined: 2016-09-12 20:42

Fettransplantation till brösten, samlad kunskap och erfarenheter

Jag har noterat att det finns jämförelsevis lite skrivet här om transplantation av eget fett till brösten, för att göra dem större/fylligare/mer symmetriska etc. De senaste dagarna har jag skrivit lite här och där om det eftersom jag själv har gjort en sådan operation, men det känns som om det vore bra med en egen tråd för detta, för att samla ihop kunskap och erfarenhet lite.

Det handlar alltså om att flytta fett från en del av kroppen med hjälp av fettsugning, och sedan tillföra det egna fettet till brösten. (Det går förstås att transplantera fett till andra delar av kroppen också, men här handlar det om brösten.)

För den som har fett man vill bli av med någonstans på kroppen kan detta bli en win-win-situation, där t ex låren blir smalare medan brösten blir större. En annan uppenbar fördel är att man får större bröst utan att ha något främmande material i kroppen. Dessutom kan man göra den här operationen utan narkos.

Dock kan man inte göra någon större förstoring av brösten på detta sätt eftersom metoden bygger på att det tillförda fettet ska växa fast vid den redan existerande fettvävnaden i brösten. Det är alltså ingen mening att tillföra så mycket mer fett än vad det redan finns fett att fästa vid. Man kan tänka sig att om man sprutar in en droppe fett så kommer cellerna ytterst i droppen att komma i direkt kontakt med befintligt, levande fett, och ha möjlighet att växa fast i det. Fettet i mitten av droppen kommer däremot inte att träffa på levande fett, utan dör. Direkt efter operationen har man därför större bröst, som successivt minskar i storlek under c:a sex veckor medan kroppen gör sig av med den del av det nya fettet som inte vuxit fast samtidigt som svullnaden efter ingreppet lägger sig.

Det brukar sägas att man kan öka storleken på brösten med en halv till en kupstorlek på detta sätt, så vill man ha större ökning får man göra en till transplantation. Nästa gång finns det ju då mer levande fett i brösten att fästa vid, så resultatet borde kunna bli en större ökning.

Jag gjorde själv fettransplantation från magen till brösten i november 2016, som jag är väldigt nöjd med. Läs gärna min operationsberättelse: http://www.plastikoperationsforum.se/operationsberattelse/fettsugning-kirurgi-brostforstoring-med-eget-fett-nov-2016-nordiska-kliniken

En möjlig nackdel med fettransplantation till brösten är att det eventuellt kan bli problem att amma efteråt. Jag är lite osäker på vad som gäller här eftersom detta inte riktigt diskuterades i mitt fall. Jag är över 50 år och lär inte amma mer! :)

Så långt är det här bara vad jag själv vet och har upplevt, så fyll på! Särskilt när det gäller nackdelarna med fettransplantation, eftersom jag själv bara har positiva erfarenheter. Någon som vet mer om amningsfrågan, till exempel? Någon som gjort mer än en transplantation? Någon som vet om man kan spara fett genom t ex frysning så man slipper göra mer än en fettsugning, om man redan vet att man vill göra mer än en påfyllning till brösten? Andra frågor?

2 barn, 58 år, 163 cm, 52 kg
Op 10/11 2016 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning mage samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈1,1 l, injektion ≈ 0,4 l per bröst
Strl före op: 70B
Strl efter op: 70D
Op 23/10 2018 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning sidor, rygg, insida lår, haka samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈ 4,7 l, injektion ≈ 0,55 l per bröst
Strl före op: 70D
Strl efter op: 70F

Annons
2017, June 11 - 19:14
Smillatjejen
Smillatjejen's picture
Offline
Last seen: 4 years 10 months ago
Silver
Joined: 2016-09-14 08:22

Spännande att du gjort detta :) jag gjorde en bröstförstoring i sep -16, men då mina bröst var utammade, strutformade samt satt långt isär så blev slutresultatet inte optimalt.
När jag var på återbesök i april samt konsultation för en stor Bukplastik så sa min läkare att han kan transplantera fett fr magen till brösten för mer underpool samt att de ska sitta lite närmare varandra. Han gör detta gratis då jag ändå gör min Bukplastik. Operationen blir inte förrän i början av december då det funkar bäst m mitt jobb.
Ska gå på en konsultation till i höst för jag har massor av frågor till honom kring båda ingreppen.
Ser fram emot detta!

1 barn, 42 år, 180 cm, 82kg
Bröstförstoring 12/9-2016
Mentor 440c, anatomiska bakom bröstmuskeln
Före op: 80A
Efter op: 80D-E
Full Bukplastik samt korrigerat brösten m fettransplantation 11/12-17
Överarmsplastik 5/2-19

2017, June 12 - 13:16
silicea
silicea's picture
Offline
Last seen: 5 years 6 months ago
Silver
Joined: 2013-10-04 14:17

Jag var inne på tanken, men tycker det blir alldeles för liten skillnad. Det syns oftast knappt att de är större och fettsugning är ett stort ingrepp med lång återhämtning, med tanke på kompressionsbyxor och svullnad. Har man fast vävnad eller är platt överlever ännu färre fettceller och man kanske måste göra om det flera ggr. Det är även mycket dyrare än implantat.

Om man ändå vill fettsuga sig är det bra att kunna spruta in fettet i brösten, men jag tycker inte metoden ska rekommenderas till de som främst vill ha större bröst.

Före: 70C
Efter: 70G
445 cc

2017, June 16 - 00:23
rainbowstarlight
rainbowstarlight's picture
Offline
Last seen: 6 years 10 months ago
Brons
Joined: 2017-06-01 06:12

spännande helt klart. Mkt Intressant. ska kolla in din berättelse, har du även före och efter bilder där?

L i v e strong

Bröstförstoring 390cc hp
Pip implantat bakom muskel
Estetisk kirurgi, Ockelbo, Eya
liten 75b - 70DD/E

fint resultat och bra läkning
Dock konstiga autoimmuna symtom :/

Annons
2017, June 16 - 17:22
LisaLisa
LisaLisa's picture
Offline
Last seen: 1 year 2 weeks ago
Silver
Joined: 2017-01-12 20:12

Vilken bra tråd! Efterlyser ni som gjort detta då jag själv är intresserad av ingreppet. Vill höra om ni är nöjda med resultatet samt eventuella nackdelar.

Intresserad av bröstförstoring
178 cm, 68 kg
Strl före op:75A

2017, June 16 - 19:23
Nyfiken123
Nyfiken123's picture
Offline
Last seen: 2 years 3 months ago
Silver
Joined: 2017-04-05 22:35

Hej! Har oxå gjort denna op för 4 veckor sedan. Har skrivit väldigt mkt i en annan tråd, fettransplation till bröst art clinic heter tråden. Även i en annan tråd som jag inte minns. Men syns ju på min sida om ni vill läsa på litesmiley
Jag kan sammanfatta med att när läkaren innan sa att alla i stort sett vill göra en andra op för de inte blir nöjda med första så trodde jag inte på det då- nej nej, 1 gång räcker. Nu vill jag göra det igen men som det ser ut kommer det inte bli så pga läkningstiden. Missa mkt tid när man rider. Iaf- jag är inte ute efter större bröst utan mer rund form. Efter 1 vecka så kände jag mig så nöjd - precis som jag ville! Men visste att det var svullet och att fett skulle försvinna. Nu 4 veckor senare känns de precis som innan när jag känner med handen. På bild är det en annan form men de är inte så mkt fylligare. Är lite depp eftersom jag kan vänta mig att det försvinner mer fett. Det jobbigaste med denna op är nog just att fettet försvinner under så lång tid. Man får aldrig se slutresultatet lixom..
Men ångrar inte alls att jag gjorde detta. Tvärtom. Visste att det är en chansning. Finns bilder på min sida.

2 barn, 40 år, 168 cm, 78 kg
Konsultation Art Clinic 3/4 ang bröstförstoring med eget fett
Operation Art Clinic 17/5-2017
Strlk innan op: 85B, men breda och tomma....

December 2019 425 ergonomix demi under muskel

2017, June 16 - 19:37
Sliver
Sliver's picture
Offline
Last seen: 1 year 3 months ago
Silver
Joined: 2016-09-12 20:42

Jag var på återbesök (ett drygt halvår efter op) igår. Fick lite mer information av Mattias:

Magen, som jag tog fettet ifrån, fortsätter att minska lite pga att svullnaden kan ta ytterligare flera månader innan den är helt borta. Brösten däremot minskar inte mer; det fett som inte överlevt är borta sedan länge nu.

Många upplever att brösten faktiskt blir ytterligare lite större efter ett tag. Det beror på att de nya cellerna visserligen har vuxit fast och lever, men de har haft det jobbigt och därför levt lite "på sparlåga". Efter ett tag kan de börja må bättre och därmed bli större. Detta kan hända under kanske ett till ett och ett halvt år efter op.

Sen bekräftade Mattias också att vid en andra transplantation är det mycket mer fett som blir kvar. Det beror dels på vad andra har skrivit här tidigare, att det helt enkelt då finns mer befintligt fett som det nya fettet kan fästa vid. Dessutom blir tydligen vävnaden i brösten allmänt vitaliserad av att man gör en transplantation, så att man får bättre blodcirkulation. Det innebär bättre förutsättningar för att kunna försörja mer nytt fett nästa gång.

En fråga jag hade var om det gick att t ex frysa fett så att man skulle kunna klara sig med en fettsugning även om man vill injicera fett flera gånger, men det går inte. Dvs fettet går att frysa, men cellerna överlever inte. Transplantationen bygger ju på att det är levande celler man injicerar.

Jag frågade också om amning efter transplantation, eftersom jag hade fått för mig att det kunde bli problem. Där verkade jag i alla fall lyckligtvis ha fel, han sa att det är inget man sett problem med. Ingenting är väl bergsäkert, det gäller väl alla bröstingrepp antar jag, men det är tydligen inte större risk med denna typ av op än andra i alla fall.

Min erfarenhet av bröstförstoring mha eget fett är så här: Jag upplever själv att mina bröst ökat mer i storlek än vad som syns på foto när jag är utan BH. Den stora skillnaden utseendemässigt får man när man "samlar ihop" brösten i en BH. Bröstvävnaden är mjuk och "flyter ut" när man inte har BH på, vilket å ena sidan ger ett helt naturligt utseende, men å andra sidan inte alls den fasta, perfekta formen man uppnår med implantat.

Om man vill ha en ordentlig storleksökning ger implantat definitivt mer, och framför allt snabbare resultat. Man får göra minst två transplantationer för en substantiell ökning, dvs minst två fettsugningar med allt vad det innebär.

(Jag har ännu inte före/efter-foton, lägger upp så fort jag fått dem.)

2 barn, 58 år, 163 cm, 52 kg
Op 10/11 2016 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning mage samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈1,1 l, injektion ≈ 0,4 l per bröst
Strl före op: 70B
Strl efter op: 70D
Op 23/10 2018 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning sidor, rygg, insida lår, haka samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈ 4,7 l, injektion ≈ 0,55 l per bröst
Strl före op: 70D
Strl efter op: 70F

Annons
2017, June 16 - 19:36
Nyfiken123
Nyfiken123's picture
Offline
Last seen: 2 years 3 months ago
Silver
Joined: 2017-04-05 22:35

laughDet ger mig hopp om att de ligger på sparlåga nu då å växer till sig i sommar. Jag kan tänka mig att det kommer märkas skillnad när jag får bygel-bh på mig oxå, att det är lite mer som fyller kupan. Om inte mer försvinner dvs. Håller alla tummar å tår att jag är "färdig". Men känner fortf lite pirr i brösten då å då, vet inte vad det beror på. Fastnar eller lossnar angel Lite öm fortf med, men inatt vaknade jag på magen, vände mig fort även om man nu "får" ligga på mage. Men vill inte. Räcker med sidan tills vidare...

2 barn, 40 år, 168 cm, 78 kg
Konsultation Art Clinic 3/4 ang bröstförstoring med eget fett
Operation Art Clinic 17/5-2017
Strlk innan op: 85B, men breda och tomma....

December 2019 425 ergonomix demi under muskel

2017, June 20 - 10:32
Minnion
Minnion's picture
Offline
Last seen: 3 years 7 months ago
Silver
Joined: 2017-05-05 19:16

Sliver wrote:

Jag var på återbesök (ett drygt halvår efter op) igår. Fick lite mer information av Mattias:

Magen, som jag tog fettet ifrån, fortsätter att minska lite pga att svullnaden kan ta ytterligare flera månader innan den är helt borta. Brösten däremot minskar inte mer; det fett som inte överlevt är borta sedan länge nu.

Många upplever att brösten faktiskt blir ytterligare lite större efter ett tag. Det beror på att de nya cellerna visserligen har vuxit fast och lever, men de har haft det jobbigt och därför levt lite "på sparlåga". Efter ett tag kan de börja må bättre och därmed bli större. Detta kan hända under kanske ett till ett och ett halvt år efter op.

Sen bekräftade Mattias också att vid en andra transplantation är det mycket mer fett som blir kvar. Det beror dels på vad andra har skrivit här tidigare, att det helt enkelt då finns mer befintligt fett som det nya fettet kan fästa vid. Dessutom blir tydligen vävnaden i brösten allmänt vitaliserad av att man gör en transplantation, så att man får bättre blodcirkulation. Det innebär bättre förutsättningar för att kunna försörja mer nytt fett nästa gång.

En fråga jag hade var om det gick att t ex frysa fett så att man skulle kunna klara sig med en fettsugning även om man vill injicera fett flera gånger, men det går inte. Dvs fettet går att frysa, men cellerna överlever inte. Transplantationen bygger ju på att det är levande celler man injicerar.

Jag frågade också om amning efter transplantation, eftersom jag hade fått för mig att det kunde bli problem. Där verkade jag i alla fall lyckligtvis ha fel, han sa att det är inget man sett problem med. Ingenting är väl bergsäkert, det gäller väl alla bröstingrepp antar jag, men det är tydligen inte större risk med denna typ av op än andra i alla fall.

Min erfarenhet av bröstförstoring mha eget fett är så här: Jag upplever själv att mina bröst ökat mer i storlek än vad som syns på foto när jag är utan BH. Den stora skillnaden utseendemässigt får man när man "samlar ihop" brösten i en BH. Bröstvävnaden är mjuk och "flyter ut" när man inte har BH på, vilket å ena sidan ger ett helt naturligt utseende, men å andra sidan inte alls den fasta, perfekta formen man uppnår med implantat.

Om man vill ha en ordentlig storleksökning ger implantat definitivt mer, och framför allt snabbare resultat. Man får göra minst två transplantationer för en substantiell ökning, dvs minst två fettsugningar med allt vad det innebär.

(Jag har ännu inte före/efter-foton, lägger upp så fort jag fått dem.)

Hej!

Får jag fråga hur pass svullen du blev efter fettsugningen? Är det så att du under en period sett större ut än du var innan eller är det "bara" det att du inte blev mindre pga av svullnaden? Försöker få ett grepp om vad jag ska förvänta mig i höst när jag gör detta.

40 år, 166 cm 63 kg och har fött/ammat två barn.
Str innan: 75 B men tomma.
Strl efter 80 C.

Operation 6/9-17 hos Patrik Höijer. Bröstlyft, fettsugning mage med fettransplantation till brösten.
Operation 31/1-18 fettsugning kärlekshandtag och fettransplantation till brösten.

2017, June 20 - 22:43
Sliver
Sliver's picture
Offline
Last seen: 1 year 3 months ago
Silver
Joined: 2016-09-12 20:42

Nu har det ju gått sju månader, så jag har inte superklara minnen av precis hur jag såg ut veckorna efter op. I början var man ju så inpackad med förband, "formplatta" och gördel så man kände sig rätt klumpig. Men jag har ingen känsla av att jag faktiskt uppfattade att jag skulle sett större ut än innan... Gördeln sitter ju åt rätt ordentligt, och jag tänkte nog inte så mycket på hur jag såg ut under stunderna den var av, i början. Faktum är att det kändes lite läskigt att vara utan gördeln då, så fokus var nog mer på att så snabbt som möjligt få på den igen. Jag gissar att de allra första dagarna var jag nog större än innan, men då har man ju fortfarande vätska från själva operationen kvar. Den försvinner rätt fort, som jag minns det, så när du är någorlunda på benen igen efter någon/några dagar är den borta.

(Nu har jag lagt upp lite före/efter-bilder i silvergalleriet.)

2 barn, 58 år, 163 cm, 52 kg
Op 10/11 2016 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning mage samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈1,1 l, injektion ≈ 0,4 l per bröst
Strl före op: 70B
Strl efter op: 70D
Op 23/10 2018 Mattias Elmér, Nordiska Kliniken
Fettsugning sidor, rygg, insida lår, haka samt Fettransplantation till brösten
Fettsugning ≈ 4,7 l, injektion ≈ 0,55 l per bröst
Strl före op: 70D
Strl efter op: 70F

Annons
2017, July 26 - 13:26
Nyfiken123
Nyfiken123's picture
Offline
Last seen: 2 years 3 months ago
Silver
Joined: 2017-04-05 22:35

Brösten tyckte jag inte var så farligt i smärta. Kändes mer som jag inte hade ammat på länge och var på väg att få mjölkstockning. Dock hade jag väldigt ont där de fettsög. Det var på ryggen å det var jobbigt att resa sig upp å ner från sängen. Fick ju bara ligga på rygg de första veckorna med så det gjorde ju extra ont pga det. Nu har det gått exakt 10 veckor och jag har fortf inte fått tillbaka all känsel på ryggen men det kunde ta tid så de.

2 barn, 40 år, 168 cm, 78 kg
Konsultation Art Clinic 3/4 ang bröstförstoring med eget fett
Operation Art Clinic 17/5-2017
Strlk innan op: 85B, men breda och tomma....

December 2019 425 ergonomix demi under muskel

Annons
Annons
Annons