Annons

Öronplastik Mar 2022 - Akademikliniken - Malmö Vet ej/saknar namnet - Ace

Ace's picture
Ace

30 år, 165 cm lång, 63kg.

Behandling: 
Läkare Terapeut: 
OP-datum: 
Wednesday, 9 March, 2022

Igår, den 9 mars, genomgick jag öronplastik för utåtstående öron. Duschade med hibiscrub kvällen före och på morgonen.

Var framme på kliniken kl 08.00. Fick sedan gå in i ett omklädningsrum, skulle bara ha underkläder på och sedan ta på morgonrock, fick även stödstrumpor. Gick ut och samtalade med narkosläkaren, fick en lugnande tablett då jag efterfrågade det eftersom jag valde att göra operationen i lokalbedövning. Utöver det fick jag en antibiotika/pencillin tablett som också skulle intas före ingreppet. Behövde sen bara vänta en stund innan det var dags. Kirurgen fotograferade även öronen. Strax därefter kom en sköterska och gav mig en operationsmössa att lägga in håret i, vi gick sedan in i operationssalen och jag fick lägga mig på britsen. De la ett varmt täcke över mig och sedan något skydd över täcket. De tejpade även ngt skydd, tror jag, vid öronen för att få bort håret och sedan tvättade dom rent öron och ansikte.

Kirurgen kom in i rummet, ritade på öronen och la sedan lokalbedövningen. Kändes ändå inte så mycket som jag trodde och bedövningen kickade in väldigt snabbt. Var nog bara ett par minuter senare som han påbörjade ingreppet. Jag var fruktansvärt nervös dagen innan och på morgonen inför ingreppet, har knappt varit på ett sjukhus eller annat så visste inte alls vad jag hade att förvänta mig. Men det var inte alls så farligt eller jobbigt som jag trodde, det var inga problem alls faktiskt. Man känner ju ingenting, förutom att de drar lite i örat och så, men ingen smärta. De ljuden man hör är inte heller obehagliga eller jobbiga, åtminstone tyckte inte jag det.
Det var a piece of cake att genomgå det i lokalbedövning. Var jättepigg efteråt. När det var klart fick jag kompresser över öronen och ett sorts pannband. Sen följde dom mig ut till en säng där jag fick sitta en stund, de serverade smörgås, juice, kaffe och så fick jag en goodiebag. Så gott med smörgås och dryck då jag inte hade ätit frukost. När man genomför något i lokalbedövning behöver man bara vara fastande 2 tim innan men eftersom jag skulle vara där redan 08.15 åt jag inget före. Ville sen hem så snabbt som möjligt innan lokalbedövningen släppte. Hade tagit med mig en lössittande vit mössa att ta på för att förbandet inte skulle synas. Åkte tåg dit och hem nämligen. Hem kom jag och började med att ta alvedon kl 13. Väntade med det andra smärtstillande jag hade utskrivet etoricoxib eftersom det bara ska tas 1 gång per dygn. Borde dock inte väntat. Vid halv 3 kände jag att bedövningen började släppa och vid 3 tog jag etoricoxib. Smärtan ökade och jag hade fruktansvärt ont tills den började verka vid 18 tiden. Därefter har jag varit helt fri från smärta (den ska hålla i under 24 timmar). Inför natten kan jag rekommendera att man köpt en nackkudde som har en knäppning nertill, nästan som en rund kudde med hål i mitten, speciellt om man främst sover på sidan. Det gjorde nämligen att jag kunde sova på sidan utan att det läggs något tryck på örat. Tyckte det funkade superbra! Har inte känt av någon smärta alls under natten heller. Så tacksam för det!

Idag får jag lov att ta av förband och kompresser och sedan ska jag bara ha förbandet nattetid för att skydda öronen från att vikas när man sover. Jag har förstått att rekommendationen för detta ser väldigt olika ut. Många kliniker rekommenderar att man har förband/pannband på dygnet runt under en veckas tid. Denna kirurg har dock tagit del av forskning som visat att det inte är nödvändigt eftersom ingreppet i sig ska vara tillräckligt för att örat ska hållas tillbaka. Dessutom är en annan fördel att smärtan minskar när man inte har ett ständigt tryck på örat. Men just nu känner jag ändå ingen smärta tack vare etoricoxiben. Ska ta av mig förbandet om en stund och förväntar mig att se ett par väldigt svullna och blå öron, kan även se att det blödit igenom kompresserna litegrann så lär väl se intorkat blod också. Nu väntas i alla fall en ganska lång läkeperiod. Ska ta några dagar innan den allra värsta svullnaden lagt sig men det tar veckor innan ömheten och blåmärkena försvinner och 6 månader innan öronen är helt färdigläkta. Men kan i alla fall rekommendera lokalbedövning som alternativ till narkos dock kan man få narkos om man absolut inte vill genomföra det i lokalbedövning.

Annons
Annons

Nya operationsberättelser

Annons