Annons

Intervju med Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet om bröstimplantatsbyte

Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet förklarar i en intervju varför bröstimplantat behöver bytas ut.

Varför behöver bröstimplantat bytas ut?

Bröstimplantat består oftast av ett silikonhölje som innehåller en formfast silikongel. Höljet försvagas med tiden och då ökar risken för att implantatet går sönder eller läcker. Detta kan på sikt leda till t.ex. kapselkontraktion. För att minska risken att gå runt med ett trasigt implantat brukar man rekommendera att implantaten byts ut efter ca 12-15 år.

Brösten förändras över tid, framför allt efter graviditet och amning. Detta påverkar ofta resultatet av en tidigare bröstförstoring och man kan uppleva att bröst och implantat inte ”passar ihop” på samma sätt som tidigare. I vissa fall kan ett implantatbyte förbättra form och utseende, men ibland behövs även ett bröstlyft.

Finns det implantat med ”livstidsgaranti”?

Medan många implantattillverkare erbjuder olika typer av ”livstidsgaranti” för sina implantat så innebär det tyvärr inte att implantaten håller livet ut. Garantin innebär att patienten ersätts ekonomiskt om ett implantat skulle visa sig vara trasigt vid byte. Generellt sett är dock bröstimplantat mycket tåliga och tål alla typer av vanliga aktiviteter inklusive mammografi.

Hur vet jag om implantatet behöver bytas ut?

Implantatbyte görs ofta p.g.a. önskan om ökad eller minskad bröstvolym alternativt önskan om förändrad bröstform. Jag träffar många patienter som väljer att gå ned i volym för ett nättare utseende efter ett antal år med större volym som man kanske aldrig riktigt var bekväm med från början. Önskan om att gå upp i volym förekommer ju också så klart. I dessa fall är det ett fritt, personligt val att byta implantat.
Om brösten däremot blir fastare eller börjar ömma kan det vara ett tecken på kapselkontraktion (inflammation i den hinna som kroppen under läkningen skapar runt implantatet). Om implantatet skulle vara trasigt eller läcka, uppstår inte sällan en kapselkontraktion med tiden. Ibland kan man t o m se att bröstet får en annan form.Vid dessa symtom bör man uppsöka sin plastikkirurg för en undersökning. Många kliniker erbjuder en s k kapsel-garanti under en viss tid efter operationen, som man kan vara bra att känna till.

Hur går ett implantatbyte till?

Vid ett implantatbyte används de ärr som redan finns för att ta ut implantatet. Ärret tas bort och ett nytt ärr placeras på samma plats. Ärret har oftast samma längd som det ursprungliga ärret. Kapseln anpassas till det nya implantatet som sedan placeras i bröstet. Operationen sker alltid i narkos och tar oftast 30-60 minuter. Smärta och konvalescens brukar vara betydligt lindrigare än vid bröstförstoring. Vid kontorsarbete kan man ofta gå tillbaka till jobbet efter 2-3 dagar.

Hur vet jag vilket implantat som passar mig?

Valet av implantat anpassas efter patientens önskemål om storlek och form men också efter patientens individuella förutsättningar, t.ex. bröstform och vävnadstjocklek. På Estetiska Institutet lägger vi stor vikt vid denna process och tar hjälp av 3D-simulering och provinlägg av implantat i t-shirt/BH.

Hur vet jag vilket implantat som passar mig?

Valet av implantat anpassas efter patientens önskemål om storlek och form men också efter patientens individuella förutsättningar, t.ex. bröstform och vävnadstjocklek. På Estetiska Institutet lägger vi stor vikt vid denna process och tar hjälp av 3D-simulering och provinlägg av implantat i t-shirt/BH.

Hjärtrösta på artikeln: 
0
No votes yet
Dr. Anna von Platen, intervjuad av POF
Estetiska Institutet

Med personligt engagemang och dina behov i fokus erbjuder Estetiska Institutet plastikkirurgi och estetisk vård i världsklass i en miljö utöver det vanliga. Vi vet att varje patient är unik.
Oavsett om du vill återskapa ett ungdomligt yttre eller förändra ditt utseende så hjälper vi dig att uppnå ett naturligt resultat genom subtila förändringar och med hänsyn till dina personliga förutsättningar.

Din säkerhet och trygghet kommer alltid först. Hos Estetiska Institutet möter du ett team av erfarna specialister som följer dig från första konsultation till slutresultat och uppföljning. Våra plastikkirurger tillhör de främsta inom sitt område med mångårig erfarenhet från både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi. All vår personal är legitimerad och specialistutbildad och vår toppmoderna operationsavdelning håller högsta medicinska standard.



Intervju med Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet om bröstimplantatsbyte

Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet förklarar i en intervju varför bröstimplantat behöver bytas ut.

Varför behöver bröstimplantat bytas ut?
Bröstimplantat består oftast av ett silikonhölje som innehåller en formfast silikongel. Höljet försvagas med tiden och då ökar risken för att implantatet går sönder...

Intervju med Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken om den nya bröstutfyllnadstekniken Mia Femtech

Efter 20 år av forskning finns det nu ett alternativ till den klassiska bröstförstoringen: Mia Femtech. Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken i Stockholm förklarar vad Mia-metoden innebär, varför de har valt att erbjuda denna nya teknik till sina patienter och vad man kan förvänta sig i form av resultat och...

Nu finns vi på Facebook och Instagram!

Hej, alla POF:are!
Sedan 2010 har ni samlats här och delat era tankar, tips och erfarenheter om skönhetsingrepp och plastikoperationer med varandra. Genom åren har vi tillsammans skapat ett forum där berättelser, information och insikter har hjälpt tusentals människor att fatta mer informerade beslut, hitta rätt och...

Bröstrekonstruktion - Intervju med Dr. Maximilian Otte, Akademikliniken

Enligt en siffra från Cancerfonden är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder så hög som 9,3%. Man har också identifierat ärftliga genmutationer som gör att vissa kvinnor löper så hög risk att få bröstcancer att många väljer att ta bort bröstvävnaden (s k mastektomi) i förebyggande syfte, och det är...

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...
Annons