Annons

Intervju med Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken om den nya bröstutfyllnadstekniken Mia Femtech

Efter 20 år av forskning finns det nu ett alternativ till den klassiska bröstförstoringen: Mia Femtech. Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken i Stockholm förklarar vad Mia-metoden innebär, varför de har valt att erbjuda denna nya teknik till sina patienter och vad man kan förvänta sig i form av resultat och återhämtningstid.

Vad är Mia Femtech och varför har ni valt det som ett behandlingsalternativ? 

Mia Femtech är en ny metod för en diskret bröstutfyllnad med en avancerad teknik som fokuserar på att bevara bröstvävnaden utan att patienten behöver bli nedsövd. Vi har valt Mia Femtech som ett behandlingsalternativ på kliniken för att möta behovet hos våra patienter och komplettera vårt befintliga ingreppsutbud. 

För vem lämpar sig ingreppet? 

En bröstutfyllnad med Mia Femtech kan vara ett alternativ för de som lever en aktiv livsstil och vill undvika avbrott i sin vardag. Tack vare den minimalt invasiva metoden kan man återgå till vardagsaktiviteter och träning redan efter några dagar. Ingreppet lämpar sig särskilt väl för de som är nöjda med sin bystform idag men som önskar en liten utfyllnad. 

Om man tidigare är opererad med traditionell teknik, kan man ändå vara en kandidat för Mia Femtech vid omoperation? 

Nej, Mia-metoden har främst utvecklats för kvinnor som inte har bröstimplantat men önskar en liten och mycket naturlig utfyllnad, utan ärr på eller under brösten. 

För vilken kroppstyp passar Mia Femtech? 

I och med att implantaten som används vid bröstutfyllnad med Mia har en relativt liten diameter (bredd) passar Mia framförallt kvinnor som har en nätt överkropp i kombination med en del egen bröstvävnad. Alternativt kvinnor som redan har en del fyllighet men önskar en formförändring i kombination med en mindre förstoring. 

Mia Femtech kan även vara ett återställande alternativ för de som upplevt en minskad volym på grund av amning, ålder eller viktförändringar. För kvinnor med ptotiska/ hängande bröst kan det däremot finnas bättre alternativ, som exempelvis en traditionell bröstförstoring. Vilken metod som passar bäst för den individuella patienten och dennes förutsättningar. 

Vilka är skillnaderna jämfört med en vanlig bröstförstoring och hur går behandlingen till? 

Mia Femtech skiljer sig mot en traditionell bröstförstoring på flera sätt. Bland annat genom att man, istället för en invasiv kirurgisk metod med generell anestesi, använder sig av en minimalinvasiv teknik med lokalbedövning, eventuell i kombination med sedering, där ärren placeras i armhålan för minimalt synliga ärr. Implantaten som används vid en bröstutfyllnad med Mia är i regel mindre och placeras alltid framför bröstmuskeln, vilket ger ett mycket naturligt resultat. 

Vid en traditionell bröstförstoring är bredden på implantaten större samtidigt som det är möjligt att välja en placering bakom eller framför bröstmuskeln beroende på de individuella förutsättningarna.

Implantaten som används vid Mia är diamantformade och skiljer sig därför från traditionella implantat. Det finns som vid vanliga implantat olika storlekar att välja mellan, men formen är alltid diamantformad. 

Även återhämtningstiden för Mia Femtech skiljer dig då den är kortare, 1-3 dagar, jämfört med 3-5 veckor för traditionella metoder. 

Om återhämtningstiden med MFT är 1-3 dagar, hur återställd är man då? Kan man räkna med att vara tillräckligt smärtfri för kontorsjobb? Korrekt, man kan gå tillbaka till sitt kontorsjobb efter 1-3 dagar, men man ska lyssna på kirurgens råd kring rörelse, tunga lyft med mera. 

Hur länge har man restriktioner på grund av läkningstiden – när får man till exempel träna, med tanke på att målgruppen är bland annat aktiva kvinnor? 

Restriktionerna gäller under ungefär 1-2 månader efter ingreppet. Men själva återhämtningstiden är kortare jämfört med en vanlig bröstförstoring. 

Vilka andra förhållningsregler har man under läkningen, behöver patienten exempelvis använda en speciell BH? 

I de flesta fall behöver man använda en specialdesignad BH med bröstband under 1-2 månader efter operationen, särskilt vid träning. 

Med Mia Femtech görs alltså snittet vid armhålan. Hur säkerställer kirurgen att slutresultatet motsvarar det ni kommit fram till vid konsultationen?

I praktiken planeras ingreppet genom att rita en ca 10 cm i diameter stor ring med bröstvårtan i centrum. Under ingreppet förs en uppblåsbar ballong in, via ett 2-2,7 cm långt snitt i armhålan, och placeras under bröstet i centrum av ringen som markerats på utsidan av bröstet (huden). Efter att ballongen har fyllts med luft som släppts ut tar man ut ballongen och puttar in implantatet med hjälp av en speciell apparat. Implantatet fastnar sedan i hålrummet som ballongen skapat. 

Du nämner att ingreppet är minimalt invasivt, vad innebär det?

Eftersom implantatet förs in via armhålan får man ett bröstbevarande kirurgiskt ingrepp vilket minimerar risker för känselbortfall. Tekniken möjliggör att man snabbare kan återgå till sina vardagsaktiviteter än vid en traditionell förstoring då man inte får samma påverkan på bröstmuskel och omkringliggande vävnad. 

Vilka resultat kan patienten förvänta sig och hur länge håller det? Resultatet man kan förvänta sig av en bröstutfyllnad med Mia Femtech är en naturlig och diskret utfyllnad av brösten. En bröstutfyllnad med implantat är ett permanent ingrepp, men garanteras inte att hålla livet ut.

Man kan därför behöva genomgå framtida ingrepp på grund av bland annat önskan om implantatbyte. 

Vad innebär det att ingreppet inte håller livet ut? 

Det innebär att man kan vilja byta ut/ta bort implantat beroende på hur den egna kroppen åldras och förutsättningar ändras. Exempelvis åldras det naturliga bröstet och implantaten kanske därför inte längre passar ett åldrande utseende. 

Implantaten är designade för hållbarhet, men den främsta anledningen till ett implantatbyte är individuella faktorer som åldrande och livsstil. 

Om man vill eller behöver byta ut implantatet, gör man det med Mia Femtech eller krävs det ett annat sorts ingrepp? 

Det är möjligt att genomgå en ny Mia-operation, men i de flesta fall rekommenderas ett traditionellt byte av bröstimplantat, särskilt om man önskar att gå upp i storlek. 

Finns möjligheten att gå upp en storlek även med MFT? 

Ja, Mia-implantaten kommer i olika cc. Beroende på vilket Mia-implantat man har från början kan det vara möjligt att byta till en större storlek vid implantatbyte med Mia-metoden. 

Går det att ta ut implantaten genom samma lilla ärr, om man genomför ett byte eller ångrar ingreppet och vill ta ut dem? 

Ja, man tar ut implantatet via samma ärr med hjälp av specialanpassad teknik. 

Går det att amma och genomgå en mammografiundersökning efter en bröstutfyllnad med Mia Femtech? 

Eftersom bröstvävnaden påverkas minimalt vid en bröstutfyllnad med Mia Femtech är det i de flesta fall fullt möjligt att amma. Är man orolig över detta bör man konsultera sin läkare innan ingreppet genomförs. För mammografiska undersökningar är det idag möjligt att genomgå mammografi med implantat men man bör meddela personalen innan besöket om att man har bröstimplantat. 

Kan du nämna om det finns några särskilda risker för komplikationer med Mia Femtech? Finns studier som skapar trygghet eftersom det är en ny teknik och hur beprövad är metoden? 

Det är mycket mindre risk för komplikationer vid Mia, jämfört med en vanlig bröstförstoring. Det pågår för närvarande större kliniska studier kring Mia, men det finns redan ett fåtal färdiga och mindre kliniska studier som styrker fördelarna med Mia-metoden.

Hjärtrösta på artikeln: 
0
No votes yet
Patrik Höijer, intervjuad av POF
Nordiska Kliniken

Nordiska Kliniken är Nordens främsta klinik inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Vi erbjuder ett stort och heltäckande utbud av operationer och behandlingar för både hud, kropp, hår och ansikte. Kvalitet och säkerhet är grundläggande för oss, men det som gör oss helt unika är vår patientservice. Vi tar hand om dig hela vägen, från den inledande konsultationen till uppföljningen efter behandlingen.

— Grundades 2005
— Plastikkirurgi, både rekonstruktiv och estetisk
— Hög patientsäkerhet och mycket goda resultat
— Personligt omhändertagande
— Tillgänglighet och hög service
— Extremt hög kundnöjdhet



Intervju med Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken om den nya bröstutfyllnadstekniken Mia Femtech

Efter 20 år av forskning finns det nu ett alternativ till den klassiska bröstförstoringen: Mia Femtech. Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken i Stockholm förklarar vad Mia-metoden innebär, varför de har valt att erbjuda denna nya teknik till sina patienter och vad man kan förvänta sig i form av resultat och...

Nu finns vi på Facebook och Instagram!

Hej, alla POF:are!
Sedan 2010 har ni samlats här och delat era tankar, tips och erfarenheter om skönhetsingrepp och plastikoperationer med varandra. Genom åren har vi tillsammans skapat ett forum där berättelser, information och insikter har hjälpt tusentals människor att fatta mer informerade beslut, hitta rätt och...

Bröstrekonstruktion - Intervju med Dr. Maximilian Otte, Akademikliniken

Enligt en siffra från Cancerfonden är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder så hög som 9,3%. Man har också identifierat ärftliga genmutationer som gör att vissa kvinnor löper så hög risk att få bröstcancer att många väljer att ta bort bröstvävnaden (s k mastektomi) i förebyggande syfte, och det är...

Intervju med Medical Finance om finansiering

En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...

Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken

Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...

Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS

Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.
Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?

En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.
Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...

Hjälp mig att välja: placering

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga rätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina individuella...

Hjälp mig att välja: implantat

”Hjälp mig att välja!” är ett vanligt önskemål hos tjejer som bestämt sig för att genomgå en bröstförstoring. Men för att fråga  på rätt sätt, måste man också vara på det klara med vilket resultat man strävar efter. Annars får man ju svar efter andras smak och prioriteringar.
Det finns flera val att göra. Dina...
Annons