Intervju med Dr. Örjan Gribbe på Dahliakliniken om bröstoperationer
Viktiga överväganden inför bröstoperationer - “Se till att du hittar en plastikkirurg som verkligen bryr sig.”
Med över två decenniers erfarenhet och fler än 8000 bröstoperationer bakom sig har dr Örjan Gribbe blivit välkänd inom plastikkirurgin. Nu när han öppnat sin egen klinik Dahliakliniken i Stockholm står han inför ett nytt kapitel. Mitt i förberedelserna för att få allt på plats, från operationsbord till väggfärger, delade dr Gribbe med sig av sina insikter om vad som är viktigt att tänka på för patienter som överväger en bröstoperation.
Vad motiverade ditt beslut att övergå från att arbeta som rekonstruktiv plastikkirurg vid Karolinska sjukhuset i Stockholm till att specialisera dig inom estetisk plastikkirurgi?
– Jag tyckte det var spännande med rekonstruktiv plastikkirurgi, som ofta gick ut på att flytta vävnad från olika ställen på kroppen till exempelvis ett bröst eller ansiktet för att rekonstruera defekter efter canceroperation eller trauma. Om någon hade tagit bort cancer i ena bröstet, munnen eller ansiktet kunde jag laga defekten. Då handlade det om mikrokirurgi och användning av fria lambåer. Det innebär att blodförsörjningen återskapas genom att man i mikroskop syr ihop artärer till artärer, vener till vener, och man är alltid två – en som syr kärlet och en annan som håller. Det var häftigt och jag kom in i det tidigt i karriären med avancerade operationer. Jag ville dock hela tiden lära mig om estetisk kirurgi men det fick jag inte, inte ens på deltid. Det lades hela tiden fram nya regler och förklaringar till varför det inte gick och till slut sa jag upp mig och började med estetisk plastikkirurgi på heltid.
Jag hade en dröm om att få hålla på med estetik, att ge mina patienter det utseende som de vill ha. Dessutom bidrar man ofta till en trevlig patientupplevelse och man får en annan typ av feedback till skillnad från exempelvis rekonstruktiv plastikkirurgi där patienten primärt söker på grund av sjukdom såsom cancer eller skada.
Kan du beskriva hur en typisk konsultation med dig går till?
–Konsultationen börjar med att patienten kommer in och vi tar i hand. Jag inleder alltid mina konsultationer med att be patienterna berätta lite mer om sin situation och varför de är intresserade av en bröstoperation. När vi har diskuterat detta och jag har fått en uppfattning om patientens önskemål går vi över till att prova olika implantat där jag guidar och vägleder. Ofta brukar vi gå igenom frågor under konsultationens gång och till sist ger jag patienten tid för ytterligare frågor. Vissa brukar fråga om sjukskrivning, träning och bad, samt hur de bör tänka kring bh. När det gäller bh har jag enkla men tydliga råd som anpassas efter patienten. Sedan får patienten sin betänketid och en möjlighet att läsa igenom de papper jag gett dem med all information.
Det som är absolut viktigast med konsultationen, enligt mig, är att patienterna förstår vad det handlar om. De ska förstå att olika implantat ger olika resultat, att läkeprocessen spelar roll, att man läker på olika sätt och att resultatet även beror på hur man opererar. Vi pratar om risker och komplikationer, om rökstopp och fasta före operationsdagen och vilken tvål man måste använda.
Oavsett om patienten har tunga, hängande bröst och behöver bröstlyft eller om hon har små bröst och söker för bröstförstoring ger jag information flera gånger om vilket resultat som är möjligt att uppnå. Det är viktigt att man som patient förstår förutsättningarna och vad de har för betydelse för att man ska bli nöjd med resultatet.
Det är viktigt att jag förstår vad patienten är ute efter. Vilket mål hon vill uppnå. Ofta handlar konsultationen om att guida patienten och få henne att hitta sin smak och sina önskemål om ett slutresultat. Många har en vision om hur det ska bli och konsultationen används då för att finslipa denna vision. Man bör även se till att man har avsatt tillräckligt med tid för varje konsultation. Jag upplever att det skapar ett lugn.
Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man väljer en plastikkirurg för en bröstoperation, enligt dig?
– Det absolut viktigaste är att vara medveten om att man väljer en plastikkirurg och inte en klinik. I slutändan är det dennes kirurgiska kompetens och lyhördhet som spelar roll, och detta kan variera bland plastikkirurgerna. Man bör dessutom vara säker på att det faktiskt är en plastikkirurg man talar med. Det finns kirurger som utför plastikkirurgi men då bör man känna till att vanlig kirurgi och plastikkirurgi är olika saker som kräver olika kompetenser. Som patient bör man göra noggranna efterforskningar och se till att man hittar någon som verkligen bryr sig.
Finns det någon vanlig missuppfattning om bröstoperationer som du skulle vilja klargöra eller rätta till?
– Det finns några missuppfattningar som jag ibland stöter på. En av dem är att runda implantat ger onaturliga resultat. Det är fullt möjligt att skapa naturliga bröst med ett runt implantat. Det är faktiskt så att det blir mer naturliga bröst med runda än med droppformade, anatomiska implantat.
En annan missuppfattning är att man kan få runda och fasta bröst om man har stora, hängande bröst. Den egna bröstvävnaden kommer alltid delvis att vara kvar och vara lika mjuk som tidigare. Jag kan komma så nära det önskade resultatet som möjligt om jag lägger in något fastare implantat och även genomför en bröstförminskning, men delar av den egna bröstvävnaden kommer alltid att finnas kvar. Den egna vävnaden bidrar då till att ge mer eller mindre mjuka, och naturliga bröst.
En tredje kommentar som är ganska vanlig är att patienten vill operera sina bröst för att slippa bära bh. Jag rekommenderar bh 24/7 till vardags så länge man har implantat och behovet av stöd med bh ökar faktiskt allteftersom tiden går efter operationen, då implantaten tynger och töjer i vävnaden. Många känner att de kan gå utan bh eftersom man får mer dekolletage efter en bröstförstoring men för att bevara slutresultatet så länge som möjligt är det viktigt att ha rätt stöd. Utan bh kan brösten börja hänga längre ner på kroppen och ut mot sidorna och därför rekommenderar jag även att man bär bheller någon typ av stöd på natten. Med bh menar jag då inte att man alltid måste gå med sport-bh eller för den delen bygel-bh utan det finns även många fina, “vanliga” bh:ar med spets och så som ger ett bra stöd. Man kan få hjälp med att hitta rätt när man provar olika varianter i en bra bh-affär. Många av mina patienter tycker detta är jätteskönt och jag är noga med att ge tydliga bh-råd.
Har du observerat några betydande förändringar eller trender inom branschen för estetisk bröstkirurgi sedan början på din karriär?
– Ja, en trend som jag upplever är att patienterna inte känner lika mycket skam över att ha genomgått en bröstoperation. Man pratar mer öppet om det med vänner, anhöriga, frisören eller på skönhetssalongen. Man delar med sig, berättar och visar resultaten för varandra.
En annan trend är olika metoder för att förenkla eller förändra den kirurgiska processen på ett, som jag ser det, negativt sätt. För små snitt ser jag till exempel som negativt eftersom det kan leda till sämre kontroll under operationen med ett sämre resultat eller komplikationer som följd. För några år sedan var det en trend att spruta in fillers, macrolane, i brösten. Detta fick i princip vilken läkare som helst göra. Jag var då skeptisk eftersom jag trodde att det skulle kunna ge resultat som liknar tumörer i brösten. Fem år senare blev produkten förbjuden då det kunde misstas för cancer vid mammografi. Detta berodde på att varje enskild injektion kapslades in och skapade förhårdnader. Jag är alltid försiktig när det kommer till nya tekniker eller nya implantat. Jag vill gärna att produkter och tekniker har använts under flera år innan jag provar dem.
När det kommer till resultaten har jag inte märkt av några förändringar. De allra flesta vill fortfarande ha mjuka och vanliga eller “naturliga” bröst. Sedan lång tid tillbaka har jag också en stor variation av patienter, från dem som vill ha små och nätta bröst till dem som vill ha ganska så stora och onaturliga bröst. Variationen är väldigt stimulerande.
Vilken information och vilka råd anser du är viktigast att patienter som överväger att genomgå en bröstoperation känner till?
– Det är som sagt viktigt att du som patient väljer en plastikkirurg som förstår dig. Utöver det bör du ha krav på dig själv. Du måste lyssna och verkligen förstå vad vi pratar om, vilka dina förutsättningar är samt hur resultatet kan bli och eventuella komplikationer. Du behöver också ta eftervården på allvar och följa de råd du får.
Jag rekommenderar även att man redan före konsultationen verkligen tittar på sina bröst. Att man ser och känner på brösten och bröstkorgen. Detta är viktigt för att man bättre ska förstå sina förutsättningar.
Det finns vissa patienter som jag måste säga nej till, exempelvis de som lider av vissa okontrollerade, pågående psykiska sjukdomar som depression eller dysmorfofobi, (body dysmorphic disorder, BDD). Om man har ett för högt BMI, särskilt i kombination med bukfetma, kan det finnas en risk med att få narkos. Då är det bättre för både resultatet och säkerheten att man går ner i vikt innan operationen.
Avslutningsvis är det bra om patienterna redan tycker om sina bröst. Det finns de som kanske inte vill visa sina bröst för sin partner eller vänner, vilket såklart är synd, men slutresultaten beror som sagt till stor del på förutsättningarna. Om man verkligen ogillar sina bröst före operationen så är det svårt att bli helt nöjd efteråt. Jag är ingen trollkarl. Jag kan styra över konsultationen, operationen och delvis läkningen men inte förutsättningarna. Om man inte tycker att ens bröst är vackra så är det helt okej men man bör helst lära sig acceptera dem. Jag tycker däremot att alla bröst är vackra.

Intervju med Dr. Örjan Gribbe på Dahliakliniken om bröstoperationer
Viktiga överväganden inför bröstoperationer - “Se till att du hittar en plastikkirurg som verkligen bryr sig.”Med över två decenniers erfarenhet och fler än 8000 bröstoperationer bakom sig har dr Örjan Gribbe blivit välkänd inom plastikkirurgin. Nu när han öppnat sin egen klinik Dahliakliniken i Stockholm står han...

Intervju med Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet om bröstimplantatsbyte
Dr Anna von Platen från Estetiska Institutet förklarar i en intervju varför bröstimplantat behöver bytas ut.Varför behöver bröstimplantat bytas ut?
Bröstimplantat består oftast av ett silikonhölje som innehåller en formfast silikongel. Höljet försvagas med tiden och då ökar risken för att implantatet går sönder...

Intervju med Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken om den nya bröstutfyllnadstekniken Mia Femtech
Efter 20 år av forskning finns det nu ett alternativ till den klassiska bröstförstoringen: Mia Femtech. Dr. Patrik Höijer från Nordiska Kliniken i Stockholm förklarar vad Mia-metoden innebär, varför de har valt att erbjuda denna nya teknik till sina patienter och vad man kan förvänta sig i form av resultat och...
Nu finns vi på Facebook och Instagram!
Hej, alla POF:are!Sedan 2010 har ni samlats här och delat era tankar, tips och erfarenheter om skönhetsingrepp och plastikoperationer med varandra. Genom åren har vi tillsammans skapat ett forum där berättelser, information och insikter har hjälpt tusentals människor att fatta mer informerade beslut, hitta rätt och...

Bröstrekonstruktion - Intervju med Dr. Maximilian Otte, Akademikliniken
Enligt en siffra från Cancerfonden är risken att insjukna i bröstcancer före 75 års ålder så hög som 9,3%. Man har också identifierat ärftliga genmutationer som gör att vissa kvinnor löper så hög risk att få bröstcancer att många väljer att ta bort bröstvävnaden (s k mastektomi) i förebyggande syfte, och det är...
Intervju med Medical Finance om finansiering
En vanlig frågeställning när man överväger ett ingrepp rör kostnaden. Om man funderar på ett lån för att slippa vänta, bör man veta hur det fungerar. POF har fått en intervju med Medical Finance, som specialiserat sig på just lån för medicinska och skönhetsrelaterade ingrepp. Här får vi svar på sådant man kan vilja...
Trådlyft – intervju med Dr Andreas Lindahl, Carovivakliniken
Det ganska nya fenomenet trådlyft är något av en bubblare inom skönhetsingrepp, som det ofta beskrivs i alltför generella och vaga ordalag för min smak. Jag fick möjligheten att djuploda lite i frågan med hjälp av plastikkirurg Andreas Lindahl på Carovivakliniken och hoppas att våra läsare ska ha intresse av intervjun...
Näsplastik - Intervju med Fredrik Gewalli, APS
Jag hade förmånen att få intervjua Fredrik Gewalli (specialist i plastikkirurgi, ordförande i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ägare till Artistic Plastic Surgery/APS-kliniken i Göteborg) om just näsplastik, eftersom detta är både ett hett ämne på POF och Fredriks ”favoritkirurgi”.Jag hade samlat på...

Sjukskrivning vid plastikoperation?
En vanlig fråga när man planerar en skönhetsoperation är om man får vara sjukskriven under konvalescensen. Ofta har man ju sparat allt man kunnat för att ha råd med operationen, och att vara utan lön några veckor kan då bli väldigt kännbart.Samtidigt är det ju nästan alltid självvalt och frivilligt, och vissa...