Annons
5 posts / 0 new
Last post
#1 2017, September 21 - 20:46
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 1 day 1 hour ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00

En certifiering för estetiska injektionsbehandlingar - äntligen!

Jag fick just följande intressanta och glädjande nyhetsbrev från Acadermia, om att det nu finns en utbildning via Mareli Academy, med tillhörande certifiering, som i framtiden kommer att borga för kvalitet hos dem som utför injektionsbehandlingar. Den är granskad och godkänd av LIPUS, ett dotterbolag till Sveriges läkarförbund


Positiva krafter i skönhetsbranschen: Klyftan mellan estetiska injektioner och Socialstyrelsen minskar.

Som många redan vet går inte arbetet kring estetiska injektionsbehandlingar under socialstyrelsen i Sverige. Industrin/branschen är därför totalt oreglerad. Detta innebär att aktörer på marknaden i princip kan göra som de vill efter eget tycke. I många diskussioner pratas det om rena “vilda västern" bland behandlarna som injicerar utan tillräcklig kompetens, säkerhet och backup för sin patient/kund. Krav och granskningar av utbildningar är knappa och ansvaret hos aktörer är på tok för litet. Utbildningen kan vara så kort som 5 timmar, ledd av en säljchef på ett företag och eleven kan vara en frisör. Så har det varit sedan fillers introducerades i Sverige för ca 20 år sedan.

Konsumenten är den som i slutändan blir lidande när något går fel. Man får skylla sig själv.

Det som egentligen behövs är en universitetsutbildning som finns i de flesta andra länder. Men i väntan på reglering och riktiga utbildningar, så driver vissa i branschen själva utvecklingen framåt. På Acadermia har vi genom åren drivit frågan på olika sätt för att verka för en säkrare skönhetsbransch.

Fillerleverantören Mareli Medical har, efter 18 månader på marknaden, runt 60 miljoner i årsomsättning. Fokus har sedan starten legat på säkerhet för patient och behandlare och på kort tid har man investerat stora summor pengar och resurser för att lyfta kompetensen. Nu tar man nästa steg, via skolan Mareli Academy och LIPUS (Läkarnas Institut för Professionell Utveckling i Sjukvården). 
För första gången i historien finns det nu en kurs inom estetiska injektioner av hyaluronsyra i Sverige. Granskad och godkänd av LIPUS, ett dotterbolag till Sveriges läkarförbund. Något av ett historiskt beslut där avståndet mellan sjukvården och estetiska injektioner minskar. Kursen håller tillräckligt hög nivå enligt LIPUS och är inte knuten till ett filler-varumärke och allt kursmaterial är objektivt framtaget för att flytta fokus från varumärke till kvalitet, professionalitet, säkerhet, ansvar och etik. Grundkursen sträcker sig över 2 veckor och innefattar obligatorisk praktik på klinik. 

Utbildarna är specialister inom sitt område:

Dr Pia Waldenbäck tog läkarexamen 1993 på Uppsala Universitet och efter AT påbörjade hon sin specialisttjänstgöring i patologi 1998. Hon är specialist i klinikpatologi sedan 2004. Pia ansvarar för undervisningen av ansiktets anatomiska delar, risker vid injektioner etc.

Dr Neha Chauhan är legitimerad läkare med svensk och norsk läkarlegitimation. Hon har tidigare arbetat inom allmänmedicin, rekonstruktiv plastikkirurgi och är idag verksam inom öron- näs- och halskirurgi. Hon driver även egen klinik ShapeBy. Dr Neha. Har bred och lång erfarenhet inom injektionsbehandlingar, PDO-trådar och ansiktsestetik. Utbildar andra läkare och sjuksköterskor inom injektionsteknik både i Sverige och utomlands.

Barbro Nilsson har över 20 års erfarenhet av injektionsbehandlingar med fillers. Hon ansvarar för utbildningens alla praktiska moment under Basickurserna. Barbro är utbildad sjuksköterska sedan slutet av 80-talet med en vidareutbildning som narkossköterska sedan 1990. 1996 öpnade hon upp sin egna klinik, Hässleholms plastikkirurgi, som idag är en av landets främsta kliniker inom Plastikkirurgi och estetik, medicinsk hudvård mm. 

Anders Franzén är Legitimerad sjuksköterska och har de senaste 15 åren arbetat som produktspecialist för diverse olika läkemedelsföretag. De senaste 7 åren har Anders arbetat som produktspecialist/injektionstränare av botox och fillern Juvederm från Allergan. I Anders tidigare arbete som produktspecialist har han ansvarat för injektionsträningar kontinuerligt på de flesta kliniker i södra Sverige och även i Danmark och Finland. 

Träffa Mareli Medical & Academy och lär dig mer om den nya utbildningen på Acadermia 10-12 november på Stockholmsmässan. Läs mer om företaget och utbildningarna på marelimedical.com

Acadermia är Skandinaviens ledande mötesplats inom modern skönhet både för konsument och bransch. På Acadermia får du koll på det senaste inom hud, hår, make up, naturlig skönhet, estetisk tandvård, estetisk kirurgi samt estetiska behandlingar. Acadermia arrangeras årligen på Stockholmsmässan samtidigt som Allt för Hälsan och Sthlm Food & Wine. Läs mer på hemsidanfacebook eller instagram.

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
49 år, 164 cm, 69 kg?
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Rösta gärna i våra undersökningar och ta del av andras svar!

Annons
2018, January 7 - 23:19
tidalflames
tidalflames's picture
Offline
Last seen: 2 years 6 days ago
Brons
Joined: 2017-10-22 09:31

När dom ändå håller på så tycker jag att man borde börja gå efter FDAs godkännande.

https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/CosmeticDevices/WrinkleFillers/ucm227749.htm

Här har vi listor på vilka material Amerikanarna har godkänt, vilket borde vara en riktlinje för vilka märken och riktlinjer som gäller.

Sverige har ju varit lite av ett laglöst land för patientsäkerheten och med tanke på hur vårt rättssystem ser ut så är man ganska utsatt. Kan i alla fall vara en bra guide för konsumenter att gå efter när man väljer produkt..

2018, March 26 - 10:08
Ronja
Ronja's picture
Offline
Last seen: 3 years 8 months ago
Brons
Joined: 2018-03-26 09:01

Det är glädjande att höra och verkligen på tiden! Jag hoppas på en reglerad lagstiftning inom kort som möjliggör för personer som mig som har fått permanenta skador av injektionsbehandling att få upprättelse och ersättning för det lidande, fysiskt och psykiskt, som detta medför.

2018, December 12 - 17:55
niloo
niloo's picture
Offline
Last seen: 3 years 6 months ago
Brons
Joined: 2013-03-14 12:13

Acadermia är Skandinaviens ledande mötesplats inom modern skönhet både för konsument och bransch.

Annons
2018, December 13 - 20:46
Marina
Marina's picture
Offline
Last seen: 1 day 1 hour ago
Moderator
Joined: 2010-04-14 19:00

niloo wrote:

Acadermia är Skandinaviens ledande mötesplats inom modern skönhet både för konsument och bransch.

Just nu är det väl lite tveksamt dock - Catarina som grundade det har gått vidare och det blev ingen mässa i år.

Moderator, medlemsansvarig och delägare i POF.
49 år, 164 cm, 69 kg?
Ca femton års trasslig brösthistorik som finns beskriven i min profil, som ligger till grund för mitt engagemang i POF.
Rösta gärna i våra undersökningar och ta del av andras svar!

Annons
Annons
Annons