Erika
Kvinna ·
28 feb, 2014
Glutenfri kost, tips!
Träning, hälsa, kost och viktHej allihopa!
Nu är det så att jag precis har fått veta att jag har IBS med känslighet för gluten och skulle behöva lite hjälp med kosttips från er som är glutenintoleranta eller kunniga kring gluten.
Jag skulle vilja ha tips på måltider och livsmedel som inte kostar alltför mycket. Som student har man inte direkt överflödigt med pengar :P
Jag tränar väldigt mycket och behöver ändå bra energirik mat :)
Sortera efter
Bubbelina
Kvinna ·
28 feb, 2014
TrashyPinup
Kvinna ·
28 feb, 2014
Min sambo har IBS och slutade med laktos (på min inrådan) och har blivit bättre, men gluten kanske skulle löna sig för honom att plocka bort också.
Borde det inte tekniskt sätt gå att tänka LCHF lite över sin kost om man är glutenintolerant?
Är ju inte så mycket mjöl och sådant i den kosthållningen. Så kan man ju bara lägga till kolhydrater som är OK ur glutensynpunkt, men det blir lättare att komma igång med en annorlunda kosthållning om man har en färdig modell att gå efter känns det som.
Bubbelina
Kvinna ·
28 feb, 2014
Min sambo har IBS och slutade med laktos (på min inrådan) och har blivit bättre, men gluten kanske skulle löna sig för honom att plocka bort också.
Borde det inte tekniskt sätt gå att tänka LCHF lite över sin kost om man är glutenintolerant?
Är ju inte så mycket mjöl och sådant i den kosthållningen. Så kan man ju bara lägga till kolhydrater som är OK ur glutensynpunkt, men det blir lättare att komma igång med en annorlunda kosthållning om man har en färdig modell att gå efter känns det som.
Det finns ett vetenskapligt stöd i att glutenfri kost kan hjälpa vissa grupper med IBS. Hur det är med LCHF vet jag inte men jag har också hört många som blivit jättebra av att äta enligt den kosten. Kan ju dock bero på att LCHF är glutenfritt...
Jag äter lågkolhydratkost och det tycker jag har hjälpt ytterligare.
Erika
Kvinna ·
01 mar, 2014
Tack för tipsen! :) Ska börja föra matdagbok och se vad jag klarar och inte, så tar det nog nolltid att räkna ut.
Bubbelina: Frukosten blir nog absolut svårast att lägga om, då man ofta äter bröd något med mycket gluten i. Låter bra att bara byta ut de stora källorna, ska nog prova det jag med :) tack för hjälpen!
Bubbelina
Kvinna ·
02 mar, 2014
Lycka till och återkom gärna om ett tag om hur du mår!
TrashyPinup
Kvinna ·
03 mar, 2014
Baka eget glutenfritt bröd, finns massor av recept om du googlar :) Finns recept på glutenfria pannkakor också :)
Bubbelina
Kvinna ·
03 mar, 2014
Baka eget glutenfritt bröd, finns massor av recept om du googlar :) Finns recept på glutenfria pannkakor också :)
👍Glutenfria pannkakor smakar nästan precis som vanliga! Dessa brukar vi göra...http://www.pannkakor.se/Glutenfria-pannkakor
Erika
Kvinna ·
04 mar, 2014
Tack igen för tips :)
Bubbelina: hur brukar du göra med pastarätter då? Köper du glutenfri pasta då?
endorfinkick
Kvinna ·
04 mar, 2014
Istället för pasta kanske detta kan vara något?
Zucchnipasta:
zucchini
vitlök efter smak
1 gul lök
solrosfrön
pumpafrön
salt
Skiva zucchnin med t.ex en osthyvel och låt stå ett tag (en kvart eller så) så att den får rinna av. Sen är det bara att steka tillsammansmed tillbehören och äta som substitut för pastan :)
Erika
Kvinna ·
05 mar, 2014
Istället för pasta kanske detta kan vara något?
Zucchnipasta:
zucchini
vitlök efter smak
1 gul lök
solrosfrön
pumpafrön
salt
Skiva zucchnin med t.ex en osthyvel och låt stå ett tag (en kvart eller så) så att den får rinna av. Sen är det bara att steka tillsammansmed tillbehören och äta som substitut för pastan :)
Det är nog ett jättebra alternativ, dock tycker jag inte om zucchini :/
Bubbelina
Kvinna ·
06 mar, 2014
Nu käkar jag lågkolhydratkost så jag äter grönsaker istället för pasta. Men jag har ätit en del glutenfri pasta förut och det har smakat nästan som vanlig. Man får prova sig fram lite bland produkter. En del grejer är inte så gott medan andra är bättre.
nyckelpigan
Kvinna ·
10 mar, 2014
jag slutade äta nästan all gluten 2009 och blev då av med mångårig urinvägsinfektion och återkommande svampinfektioner... 2011 slutade jag helt eftersom jag till slut fattade att jag faktiskt inte skulle äta något gluten över huvud taget. Låter långsökt, men har man haft kroniska åkommor i många år, och så slutar dom plötsligt i och med att man ändrar kosten, så bör det ju ha ett starkt samband... Tror att alla skulle profitera av att sluta eller dra ner rejält med glutenprodukter, min man har även gjort det och med honom hände det också grejer... ibland kunde han ha en finne på ryggen, allt sånt försvann, slem i näsa/halsen på morgonen osv... småsaker, men ändå skönt att bli av med. Förlåt att jag går in på äckliga detaljer, men många har sjukdomstillstånd (som också akne är) som går att åtgärda lätt: mjölkprotein, gluten (som är ett protein), socker och vanligt salt bör minimeras eller tas bort. Äter själv aldrig gluten eller mjölkprodukter mer, är extremt tacksam över den upptäckten, som tyvärr aldrig kom från läkarhåll, utan genom egen research... tack google...
Ge dig tid, det kommer inte gå på en dag att ställa om, men med tiden hittar du saker du gillar. Själv äter jag frukt till frukost, ibland en grön smoothie, ibland avocado/tomat/linolja/salt/peppar sallad. Älskar bovete och hirsch, testa även andra rissorter som vildris, rött, svart osv... Sötpotatis är fantastiskt, kan man strimla med vitlök, olja och kryddor, lite oliver... ett nyttigt mellanmål.
Skulle undvika öl om jag vore du, drick vin istället. Framförallt ungt öl (microbryggeriöl, tex en del amerikanska, eller ekologiska ölsorter) innehåller mkt gluten. Rostad lök innehåller ofta gluten, av det får jag ont direkt (det tar ett tag att lära sig dolda glutenkällor, var uppmärksam på din kropp).
Bubbelina: Varför äter du lågkolhydratskost? om man äter animaliska proteiner bör man inte äta potatis/ris/pasta till, då är som du gör helt rätt, en sallad till. Om man äter animaliskt och kolhydrater samtidigt blir kroppen väldigt försurad, bra är om man håller sig till basiska livsmedel (googla) :)
boopies
Kvinna ·
10 mar, 2014
Bubbelina
Kvinna ·
11 mar, 2014
Bubbelina: Varför äter du lågkolhydratskost? om man äter animaliska proteiner bör man inte äta potatis/ris/pasta till, då är som du gör helt rätt, en sallad till. Om man äter animaliskt och kolhydrater samtidigt blir kroppen väldigt försurad, bra är om man håller sig till basiska livsmedel (googla) :)
Jag styrketränar rätt hårt och har fått kostupplägget av kostrådgivare på gymet. Jag är otroligt dåligt insatt i hur det funkar rent anatomiskt. Finns säkert missar jag gör men jag mår otroligt bra av min kost. Har haft svår IBS i 15 år, samt sköldkörtelsjukdom och leversjukdom. Nästan alla symtom jag haft av det har försvunnit. :)
Erika
Kvinna ·
11 mar, 2014
Tack så mycket för alla tips! Det hjälper mycket.
Jag har fått en tid till en dietist i mitten av april, hoppas att jag får mycket hjälp där också.
nyckelpigan
Kvinna ·
11 mar, 2014
bubbleina: vissa proteiner som gluten och casein (mjölkproteinet) är extremt svårsmälta och kan utlösa autoimmuna sjukdomar som tex sköldkörtelproblem. Av den anledningen bör du absolut inte använda några sådana produkter, skönt att du mår mycket bättre idag!!!
Det finns folk som bygger, och då menar jag massiv bodybuilding, som äter raw food, rå mat. Även grönsaker innehåller ju proteiner, men framförallt aminosyror, som är viktigt vid muskelbygge. Värt att kolla upp kanske, fördelen med raw food är att kroppen inte kollapsar.... som är vanligt hos folk som kör den vanliga bodybuildar dieten, dvs mycket djurprotein. Inre organ som njure, lever, hjärta blir för belastade menar jag med kollapsar :)
Erika
Kvinna ·
20 mar, 2014
Det fungerar mycket bättre att utesluta de stora källorna till gluten (pasta, bröd etc.), men inte till 100%. Så får fortsätta fundera över vad min mage reagerar på :)
Bubbelina
Kvinna ·
20 mar, 2014
Det fungerar mycket bättre att utesluta de stora källorna till gluten (pasta, bröd etc.), men inte till 100%. Så får fortsätta fundera över vad min mage reagerar på :)
Kul att höra att du märker skillnad. Jag äter mycket mindre kolhydrater nu och det har också gjort stor skillnad. Har knappt problem alls med magen längre, endast lite när jag har mens (av nån anledning?!). Så det är något du hade kunnat testa. Det var bättre när jag bara uteslöt gluten men ännu större skillnad sen jag slutade med kolhydrater alltså.
Bubbelina
Kvinna ·
20 mar, 2014
Ska understryka att jag inte slutat HELT med kolhydrater. Har som regel att äter de källor som har < 10% kolhydrater.
Erika
Kvinna ·
20 mar, 2014
Det fungerar mycket bättre att utesluta de stora källorna till gluten (pasta, bröd etc.), men inte till 100%. Så får fortsätta fundera över vad min mage reagerar på :)
Kul att höra att du märker skillnad. Jag äter mycket mindre kolhydrater nu och det har också gjort stor skillnad. Har knappt problem alls med magen längre, endast lite när jag har mens (av nån anledning?!). Så det är något du hade kunnat testa. Det var bättre när jag bara uteslöt gluten men ännu större skillnad sen jag slutade med kolhydrater alltså.
Låter värt att testa dra ner på kolhydrater också. Har du något bra tips på en bra och energirikfrukost? :) Dock inte mat som innehåller mycket fett, blir dålig av fettrik mat också.
Hej!
Jag har också IBS och blev rådd av min läkare att sluta med gluten. Är också student. :)
Har inte ätit gluten sedan nyårsskiftet och mår jättemycket bättre, knappt några problem alls.
Hur yttrar sig din IBS? Jag får uppsvälld fotbollsmage, gasig och förstoppad, ont...
För mig har det räckt att sluta med de stora källorna gluten. Dvs, jag är inte så petig att jag letar gluten i ketchupflaskor och buljonger tex...
Egentligen så äter jag inte så mycket glutenfria substitut men det finns ju såklart även om de är dyra. Till frukost äter jag Sempers havreknäcke och fil med boveteflingor. Det är inte billigt direkt (tror knäcket kostar typ 24 kr och flingorna kring 30 kr). Sen brukar jag alltid ha glutenfritt ströbröd hemma och mjölmix. Det är nog alla glutenfria produkter jag har. I övrigt byter jag ut tex pasta mot broccoli/vitkål eller något annat nyttigt när jag äter middag.
Tror inte man behöver krusidulla så mycket. Man kommer snabbt in i det. Jobbigast tycker jag har varit frukosten där jag har ätit mycket gluten innan. Sedan kan jag unna mig gluten ibland. Tex ska jag äta semla nu på fettisdagen. :) Du får testa vad din "gräns" är.